Na hlavný obsah

V starej šachte našla polícia dvoch mŕtvych mužov. Podľa baníkov prišli kradnúť káble

Polícia začala trestné stíhanie.

V starej šachte našla polícia dvoch mŕtvych mužov. Podľa baníkov prišli kradnúť káble
Zložky vyšetrujúce úmrtie dvoch mužov v areáli banskej šachty. Foto: STVR

V starej šachte bane Nováky našli dvoch mŕtvych mužov. Do banských priestorov sa dostali aj napriek bezpečnostným opatrenia a výstrahám. Podľa baníkov prišli kradnúť medené káble. Zatvorené banské diela často lákajú nielen zlodejov, ale napríklad aj youtuberov.

Nevládne telá objavili zamestnanci baní počas údržby. Okamžite privolali banskú záchrannú službu. „Sfárala k nim, prostredie bolo nedýchateľné. V tom mieste zistili, že už nejavia známky života,“ priblížil riaditeľ Banskej záchrannej stanice Stanislav Pavlík.

„Nehybné telá našli na druhom leznom oddelení šachty v hĺbke 12 metrov pod povrchom,“ opisuje hovorkyňa Hornonitrianskych baní Adriana Siváková.

Bývalá vetracia šachta, takzvaná H jama, je dva roky mimo prevádzky. Aj v sobotu chceli dvaja iní muži kradnúť v šachte medené káble. Vylomili dvere na šachte, ďalej sa však nedostali. Z objektu ich vyviedla polícia.

Prípadu sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Objekt strážia kamery

„Naše objekty sú chránené kamerovým systémom. Rovnako sú chránené zabezpečovacím systémom vyvedeným na pult centrálnej ochrany spoločnosti. Spolupracujeme s políciou,“ upresňuje hovorkyňa Siváková.

Obete však v nedeľu nevstúpili do šachty cez dvere, ale prebúrali sa cez obvodovú stenu. Obišli tak zabezpečovací systém.

„Dostali sa dolu, ale mali smolu. Objekt sa totiž neodvetráva už dlhé obdobie. Pravdepodobne došlo k vytlačeniu plynov z podzemia a dávka CO2 im bola osudná,“ vysvetľuje riaditeľ Pavlík.

Banskí záchranári len za minulý týždeň riešili štyrikrát neoprávnené vstupy cudzích osôb do banských šácht na celej Hornej Nitre. Podľa šéfa banských záchranárov opustené banské diela nelákajú len zlodejov, ale aj teenagerov či youtuberov.

Polícia v prípade začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Príčiny a okolnosti tragickej udalosti sú predmetom vyšetrovania polície a Banského úradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny