Na hlavný obsah

Neprišli ste pre povodne do práce? Podľa Zákonníka práce máte nárok na kompenzáciu

Zamestnanci majú rôzne možnosti kompenzácie a pracovného voľna.

Neprišli ste pre povodne do práce? Podľa Zákonníka práce máte nárok na kompenzáciu
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

Mnohí ľudia sa pre záplavy nemohli dostaviť do práce alebo v práci nemohli pracovať. Ak patríte medzi nich, ako zamestnanec máte zákonom nariadené príslušné kompenzácie a pracovné voľno u zamestnávateľa.

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál poukázal na Zákonník práce. Ten v takýchto situáciách určuje, na čo má zamestnanec nárok. V prípade, že zamestnanec je invalidný a na cestu do zamestnania používa vlastné vozidlo, ale kvôli záplavám nemôže prísť do práce, zamestnávateľ mu musí poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň.

Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ tiež povinný ospravedlniť absenciu svojho zamestnanca, ak nemohol prísť do práce kvôli nepredvídanému prerušeniu premávky. Rovnako to platí v prípade meškania pravidelnej verejnej dopravy, ak nemohol prísť do práce iným primeraným spôsobom.

V týchto prípadoch zamestnávateľ poskytne pracovné voľno bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas. Rovnako môže zamestnávateľ poskytnúť aj ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy, s náhradou mzdy alebo pracovné voľno, ktoré si zamestnanec dodatočne odpracuje.

Nárok na náhradu má zamestnanec aj v prípade, že do práce prišiel, ale nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé počasie či záplavy. Podľa zákona s tým súvisí náhrada mzdy najmenej vo výške 50 percent jeho priemerného zárobku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika