Na hlavný obsah

Poľnohospodári bojujú s dôsledkami výdatných zrážok: Škody neobídu vinice ani ovocné sady

Pre rozmočený terén musia ovocinári pozastaviť zbery.

Poľnohospodári bojujú s dôsledkami výdatných zrážok: Škody neobídu vinice ani ovocné sady
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Výdatné zrážky sa odrazia aj v poľnohospodárstve. Voda chýbala v čase, keď ju pestovatelia najviac potrebovali – teda pred niekoľkými týždňami. Slabšej úrode už nepomôže ani pri plodinách, ktoré zostali na poliach. Naopak, spôsobí problémy pri zbere. Škody neobídu ani vinice a ovocné sady.

V Kolíňanoch pri Nitre očakávali približne 150 milimetrov zrážok. Hoci napadla len asi polovica, voda stojí na viacerých poliach. Rozmáča terén aj na parcele s tekvicou, ktorá by v najbližších dňoch už bola vhodná na zber. Bude však musieť počkať, technika sa tam nedostane.

“Tekvice sú uložené na poli, takže hnilobné procesy neobídu ani tieto plody. To znamená, že nám to samozrejme spôsobuje problémy, pretože ich nevieme kompletne zozbierať. Predpokladáme menšiu úrodu,“ skonštatoval konateľ Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) Pavol Findura.

Škodám v poľnohospodárstve po výdatných zrážkach sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Ovocinári musia pozastaviť zber

Výdatné dažde ovplyvnia aj úrodu ovocia. Pre rozmočený terén musia ovocinári pozastaviť zbery, a teda aj samozbery zostanú na mnohých miestach zatvorené. Zrážky zanechajú stopu aj na kvalite ovocia.

“Plody môžu praskať. To ovocie už sa skladovať nedá, dá sa ale použiť na nejaké spracovanie, takže aspoň takýmto spôsobom zachrániť úrodu,“ uviedol odborník na vinohradníctvo a ovocinárstvo z SPU v Nitre Jakub Mankovecký.

“Keď to praskne, keď už je to uskladnené a keby to tam bolo dva-tri mesiace, začne hnilobný proces, to už je potom len do kompostu. Ďalší problém je, keď má jablko príliš veľa vody, zväčšuje svoj objem a nám mimoriadne veľa jabĺk popadalo. To sú už takisto jablká nie vhodné na priamy konzum,“ uznal predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

Škody rátajú aj vinohradníci

Škody budú rátať aj vinohradníci. Hrozno, ktoré nestihli doteraz pozbierať, pre dážď ohrozuje hniloba. “Ponechané hrozno môže podliehať sekundárnym patogénom, čiže hubovým ochoreniam, výlisnosť bude nižšia, to samozrejme ovplyvňuje aj výslednú kvalitu,“ vysvetlil Mankovecký.

Aktuálny rok označujú poľnohospodári za jeden z najextrémnejších. Presné škody budú poznať o pár týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny