Na hlavný obsah

Pobrežná stráž zverejnila poslednú komunikáciu s ponorkou Titan, ktorá sa rozpadla na ceste k Titanicu

Úrady budú vypočúvať svedkov.

Pobrežná stráž zverejnila poslednú komunikáciu s ponorkou Titan, ktorá sa rozpadla na ceste k Titanicu
Na snímke ponorka Titan spoločnosti OceanGate. Foto: TASR/AP

Americká pobrežná stráž zverejnila poslednú komunikáciu pomocného personálu materskej lode s ponorkou, ktorá sa na svojej vlaňajšej ceste k vraku Titanicu rozpadla a zabila všetkých päť ľudí na palube. Americké úrady budú vypočúvať svedkov udalosti a zisťovať, či mohlo ísť o trestný čin. Uviedol to denník The Independent.

Úrady teraz v rámci vypočutia, ktoré potrvá dva týždne, sprístupnili komunikáciu medzi ponorkou a personálom výskumnej a expedičnej lode MV Polar Prince. Ponorka sa na nej plavila z kanadskej provincie Nový Foundland a Labrador k asi 611 kilometrov vzdialenému vraku.

Na otázku, či je loď vidieť na radare ponorky, posádka odpovedala „všetko v poriadku“. Na ďalšie opakované otázky MV Polar Prince ponorka ale už nereagovala, informuje AP.

Konanie v americkom štáte Južná Karolína iniciovala pobrežná stráž a prizvala k nemu 24 svedkov. Je medzi nimi aj 10 bývalých zamestnancov spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá turistickú ponorku prevádzkovala.

Účelom vypočutia je „odhaliť fakty a vypracovať odporúčania, ako podobným tragédiám v budúcnosti zabrániť“. Uviedla s odvolaním sa na pobrežnú stráž agentúra AP.

Expedícia vyplávala od kanadských brehov vlani 16. júna. Posádku ponorky tvorili šéf spoločnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush, britský dobrodruh a podnikateľ Hamish Harding, francúzsky znalec Titaniku Paul-Henri Nargeolet a britský podnikateľ s pakistanskými koreňmi Shahzada Dawood so synom Sulemanom.

Ponorka sa prestala personálu lode ozývať 18. júna, vzápätí sa začali pátracie akcie. Pobrežná stráž objavila trosky ponorky 22. júna. A to vo vzdialenosti približne 490 metrov od Titanicu, ktorý spočíva na morskom dne v hĺbke okolo 3 800 metrov od svojho stroskotania v roku 1912.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet