Na hlavný obsah

VAR na každom zápase Niké ligy: Kluby vnímajú zmenu pozitívne, dojem kazí zdĺhavé rozhodovanie

Voz s vybavením už neuvidíme na každom štadióne.

VAR na každom zápase Niké ligy: Kluby vnímajú zmenu pozitívne, dojem kazí zdĺhavé rozhodovanie
V Dome futbalu Stredoslovenského futbalového zväzu v Banskej Bystrici predstavili Centrálne stredisko systému VAR. Foto: TASR - Ján Krošlák

Videoasistent rozhodcu alebo, ako ho všetci poznáme, VAR, sa v slovenskej najvyššej futbalovej súťaží premiérovo objavil v apríli 2021. Od úvodných pokusov na vybraných televíznych zápasoch spolu s dolaďovaním problematických momentov sa dostal až do fázy, že je k dispozícií pre všetky zápasy Niké ligy.

Novinkou je, že voz s vybavením už zákonite neuvidíme na každom štadióne. VAR sa totiž centralizuje.

Téme sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval redaktor Peter Zagiba:

Slovenská centrála VAR z viacerých logistických, ale aj technologických dôvodov, sídli v banskobystrickom Dome futbalu. „Spravili sme kombináciu, keď v centrále v Banskej Bystrici máme dve stanovištia a ďalšie dva zápasy vysielame pomocou vozov, ktoré sme mali zakúpené v minulom období,“ povedal prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Naraz teda systém VAR obslúži v Niké lige štyri zápasy. Vo chvíli, keď bude potrebné odohrať šesť duelov v jednom čase, sa objednajú externé vozy. „To je tá spoločná idea, aby nemuseli vozy cestovať. Stále sú to nákladné položky. Bolo by ideálne, ak by sme mali centrálu tu, ako to funguje aj vo vyspelých krajinách. Toto je budúcnosť,“ dodal Kozák.

Účastníci Niké ligy vnímajú VAR pozitívne

V každej miestnosti v centrále VAR sledujú jeden zápas dvaja rozhodcovia a takisto jeden technický pracovník. „Musím prejsť určitým školením. Najskôr je sledovanie klipov, vzdelávanie, znalosť protokolu a urobenie testov z tohto protokolu,“ uviedol medzinárodný rozhodca Ivan Kružliak.

Účastníci Niké ligy vnímajú VAR pozitívne. Dojem trocha kazí často zdĺhavé rozhodovanie. „Táto nová technológia priniesla oveľa viacej spravodlivosti do jednotlivých zápasov. Raz niekomu poškodí, raz niekomu pomôže, ale z hľadiska spravodlivosti je to určite krok vpred,“ nechal sa počuť prezident FC Košice Dušan Trnka.

„Pokiaľ budeme vedieť zefektívniť čas, ktorý riešia rozhodcovia za VAR-om, tak to bude v prospech hry,“ okomentoval Štefan Markulík, tréner FK Železiarne Podbrezová.

„Samozrejme, občas niektoré veci trvajú dlhšie, ale iba časom bude hra zase plynulejšia, ale pre férovosť pravidiel sa nič lepšie nemohlo stať,“ asistent trénera MFK Ružomberok Peter Tomko.

Rozhodcovia VAR-u dôverujú

V prebiehajúcej sezóne Niké ligy rozhodcovia ani raz netrvali na svojom pôvodnom rozhodnutí po intervencii VAR-u. Štatistika tvrdí, že ak zasiahne VAR, vo viac ako 99 percentách prípadov je to opodstatnené.

„VAR je spravodlivý, ale chceme, aby trval, čo najkratšiu dobu, aby to bolo plynulé. Je to fér vždy na obidve strany,“ zhodnotil tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík.

„Vždy sú nejaké pôrodné bolesti, ale pracuje sa na tom, aby sa to zrýchlilo. Určite nemáme technológiu ako v Lige majstrov alebo na MS či ME, ale pracujeme s tým, čo máme v našich podmienkach,“ dodal Kozák.

„Jedna vec je správne rozhodnutie. Pokiaľ sa k nemu dopracujeme aj po dlhšom skúmaní, dvoch až troch minútach, tak na konci dňa povieme, že rozhodnutie bolo správne a nikto sa nemôže sťažovať, pretože futbal bol naozaj čistý,“ uzavrel Kružliak.

Nie všade sú však zo systému VAR rovnako nadšení. Ako prví, hoci zatiaľ jediní z významnejších členov UEFA, ho odmietli Švédi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport