Na hlavný obsah

Michal Šimečka končí na poste podpredsedu NR SR, opozícia hovorí o pošliapaní demokracie

V tajnej voľbe za jeho odvolanie hlasovalo 76 poslancov.

Michal Šimečka končí na poste podpredsedu NR SR, opozícia hovorí o pošliapaní demokracie
Na snímke Michal Šimečka. Foto: TASR/Dano Veselský

Predseda opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka končí vo funkcii podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Za jeho odvolanie na utorkovej (17. 9.) mimoriadnej schôdzi bolo v tajnom hlasovaní 76 poslancov zo 77 prítomných.

Šimečka ironicky reagoval, že jeho odvolaním „sa vyriešia všetky problémy Slovenska“. „Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama,“ napísal v písomnom stanovisku.

Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) odkázal, že môže odvolať podpredsedu parlamentu, ale nie lídra opozície. „Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času,“ dodal Šimečka.

Schôdza k Šimečkovmu odvolávaniu sa konala minulý týždeň vo štvrtok (12. 9.). Iniciovali ju poslanci za Smer-SD a SNS. Šéfa PS chcú odvolať pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i pre podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií.

Vyčítajú mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie. Šimečka kritiku odmietol. Návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu.

Poslanci za opozičné PS, SaS, KDH aj hnutie Slovensko už avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní.

Odvolaniu podpredsedu parlamentu Michala Šimečku sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

Nehlasovali traja poslanci Hlasu-SD

Poslanci za koaličný Hlas-SD Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní Michala Šimečku. Migaľovi je podľa svojich slov jedno, kto sedí na opozičnej stoličke podpredsedu parlamentu, no myslí si, že táto téma zbytočne polarizuje spoločnosť. Rovnako aj Šalitroš tvrdí, že odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu.

Migaľ svojím rozhodnutím nechcel obhajovať Šimečku. „Táto téma z môjho pohľadu zbytočne polarizuje spoločnosť,“ povedal po hlasovaní novinárom. Myslí si, že sú dôležitejšie témy, ktoré treba riešiť.

„To, ako sme sa vyrovnali s atentátom na premiéra, tiež nie je úplne zažehnané,“ dodal. Nechcel hodnotiť svojich kolegov. V téme videl iba politikárčenie, ktoré zbytočne rozkladá spoločnosť. Vníma to ako tému koaličných partnerov.

Šalitroš chce, aby sa prestala polarizovať spoločnosť. „U mňa tá hlavná polarizácia začala Matovičom, potom rôzne protesty, aj koalícia v minulosti mohla polarizovať. Vravím si, že už treba prestať a odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu. Takže to bol dôvod, prečo ja som sa na poslednú chvíľu rozhodol neprevziať si hlasovací lístok,“ ozrejmil. Nechcel povedať, či si za to vyslúžil výhrady z vedenia strany alebo ostatných koaličných partnerov. „Zatiaľ o tom pomlčím,“ dodal.

Lístok si neprebral ani Roman Malatinec

Migaľ považuje za špekulatívnu otázku, či by podporil Šimečku, ak by ho PS opäť navrhlo za podpredsedu NR SR. Zdôraznil, že spolu so Šalitrošom ostávajú súčasťou poslaneckého klubu Hlasu-SD.

„Budeme hlasovať za každý dobrý zákon z dielne vládnej koalície, ale sme presvedčení o tom, že tieto zákony by mali prechádzať v takom prípade, že budú schválené na koaličnej rade,“ povedal.

Hlasovací lístok k odvolávaniu Šimečku si neprebral ani poslanec Hlasu Roman Malatinec. Informoval o tom denník SME.

„Hlas by mal robiť svoju politiku a nedať sa vtiahnuť do tohto boja,“ reagoval Malatinec pre SME. „Sú dôležitejšie problémy, topiaca sa samospráva, nefunkčný fond na podporu umenia a iné,“ povedal.

KDH hovorí o pošliapaní demokracie

Opozičné KDH vníma odvolanie Michala Šimečku ako pošliapanie demokracie. Skonštatoval to poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Pripomenul, že miesto podpredsedu parlamentu má patriť najsilnejšej opozičnej strane.

„Tu nejde o Michala Šimečku, tu ide o niečo úplne iné. Ide o pošliapanie demokracie, ide o pošliapanie demokratických pravidiel, ktoré tu fungovali 34 rokov, a preto sa nám to nepáči,“ vyhlásil.

Podľa premiéra Roberta Fica môže opozícia navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. Povedal to v reakcii na odvolanie Michala Šimečku z tejto funkcie.

Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu. Odvolanie Šimečku považuje za správne, podľa premiéra pre kauzu s jeho rodinou budú žiadať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o kontrolu.

„Verím, že je to jasný odkaz, že nebudeme rešpektovať falošných politikov, falošných ľudí, ktorí majú plné reči demokracie a právneho štátu, ale pritom doma vo vlastnej kuchyni sa správajú nedemokraticky a proti právnemu štátu aj idú,“ uviedol premiér. Kauza tak podľa neho skončila a budú ju doťahovať cez požiadavku na NKÚ.

Podľa Matoviča bude PS teraz silnejšie

Opozičné PS bude po odvolaní jeho lídra Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu silnejšie. Myslí si to poslanec a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič. Upozornil však na to, že to môže v najbližších parlamentných voľbách uškodiť menším stranám a vládu bude opätovne zostavovať Smer-SD.

„Premiér si dal z PS urobiť svojho hlavného súpera, nie s tým cieľom, aby PS vyhralo budúce voľby, ale preto, aby ‚mafia‘ vyhrala aj budúce voľby. Lebo presný opak je pravdou – čím silnejšie bude PS, čo po tomto odvolávaní určite silnejšie bude, tým je väčšia šanca, že v budúcich voľbách hlasy menších demokratických strán prepadnú, to znamená Fico má väčšiu šancu, že ‚mafia‘ tu bude vládnuť ďalšie desaťročia,“ povedal.

Matovič nespochybňuje, že miesto podpredsedu parlamentu patrí hnutiu PS. „Nech si PS vyberie, koho chce mať v tejto pozícii, ale teda možno trucovite nechajú miesto voľné, uvidíme,“ doplnil. Obáva sa však, či opozícia bude mať možnosť zvoliť si nového kandidáta.

Odvolanie Šimečku skritizovala aj poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Kresťanská únia poukázala na to, že parlament v súčasnosti nemá ani riadneho predsedu ani podpredsedu.

„Považujeme to za hrubú neúctu nielen voči samotnej inštitúcii a Ústave SR, ale voči občanom Slovenska, od ktorých vláda dostala mandát vo voľbách. Zotrvanie v tomto provizóriu vnímame ako dehonestovanie ústavných zvyklostí, slušnosti a úcty k vlastnému národu,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko