Na hlavný obsah

Samosprávne kraje predstavili plány optimalizácie stredných škôl

Spolu predložili 67 optimalizačných projektov.

Samosprávne kraje predstavili plány optimalizácie stredných škôl
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Na júnovú výzvu ministerstva školstva zareagovalo všetkých osem samosprávnych krajov, ktoré predstavili svoj plán optimalizácie stredných škôl (SŠ). Spolu predložili 67 optimalizačných projektov, osem opatrení, ktoré boli zrealizované už k 1. septembru tohto roka, a ďalších 14 potenciálnych optimalizačných riešení. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu rezortu.

„Výsledkom je 67 optimalizačných projektov a spolu 89 optimalizačných zmien. Tie sa najviac dotknú Košického, Prešovského, Banskobystrického alebo Žilinského samosprávneho kraja,“ uviedlo ministerstvo školstva.

Projekty optimalizácie siete SŠ, ktoré pripravili samosprávne kraje, sú podľa neho najdôležitejšou časťou pripravovanej zmeny v strednom školstve. „Bez nich by všetky zámery zostali iba na papieri,“ doplnil šéf rezortu Tomáš Drucker (Hlas-SD).

K 1. septembru tohto roka sa už podľa ministerstva podarilo zrealizovať projektové zámery v Bratislavskom kraji v podobe zrušenia Strednej odbornej školy (SOŠ) podnikania, SOŠ hotelových služieb a obchodu a SOŠ elektrotechnickej.

Stredoškolský kampus v Starej Ľubovni

Prešovský kraj zaviedol podľa rezortu svoj nultý optimalizačný projekt v Starej Ľubovni v podobe prvého stredoškolského kampusu. Žilinský samosprávny kraj uskutočnil tri optimalizačné zmeny a Trnavský samosprávny kraj zriadil napríklad spojenú školu v Šamoríne.

„Ďalších 67 predložených projektových zámerov by sa mohlo uskutočniť k 1. septembru 2025,“ poznamenalo ministerstvo.

Ako objasnilo, výsledkom optimalizácie budú SŠ s kvalitným manažmentom, ktoré sa stanú silnejšími partnermi pre firmy aj vysoké školy a lepšie pripravia žiakov na univerzity alebo trh práce. Vytvoriť sa má podľa neho základ pre moderné školy, ktoré budú reagovať na nové výzvy a ponúkať možnosti rozvoja v oblasti neformálneho a celoživotného vzdelávania.

Optimalizácia siete SŠ je súčasťou balíka školských zákonov, ktoré minister Drucker nazval nežnou revolúciou vo vzdelávaní. „V rámci predložených zákonov sú aj opatrenia, ktoré majú uľahčiť spájanie SŠ a umožniť lepšie nastavovať výkony v sieti. Zmeny sa týkajú aj lepšej ochrany zamestnancov a zabezpečenia ich plynulého prechodu pod nový subjekt,“ podotkol rezort.

Duševné zdravie žiakov a zamestnancov

Plánuje takisto podľa neho zvýšiť podporu pre školy pri zavádzaní pozícií supervízorov a budovaní stredného manažmentu a pomôže pri implementácii podporných opatrení a starostlivosti o duševné zdravie žiakov aj zamestnancov.

Ide o projekt Programového vyhlásenia vlády SR. V októbri odborníci posúdia predložené projekty a vypracujú odporúčania, ktoré prerokujú s príslušnými zriaďovateľmi. Spätnú väzbu poskytnú Aliancia sektorových rád, Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR, zamestnávatelia, dotknuté ministerstvá a Úrad splnomocnenca pre rómske komunity.

V marci 2025 zriaďovatelia predložia konečné žiadosti o zmenu v sieti, aby mohla optimalizácia platiť od školského roka 2025/2026.

Optimalizácii stredných škôl sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko