Na hlavný obsah

Podľa rezortu kultúry rekonštrukcia SNG nevyriešila problém so zatekaním, bývalá riaditeľka kritiku odmieta

Na spodnú vodu sú podľa nej v suterénoch zberné kanále.

Podľa rezortu kultúry rekonštrukcia SNG nevyriešila problém so zatekaním, bývalá riaditeľka kritiku odmieta
Slovenská národná galéria (SNG). Foto: TASR/Dano Veselský

Vyše 20-ročná rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) nevyriešila problém so spodnou vodou. Tá spolu s pretrvávajúcim zatekaním pri intenzívnych zrážkach spôsobuje škody.

Predstavitelia ministerstva kultúry a vedenia SNG to uviedli na utorkovej (17. 9.) tlačovej konferencii, pričom zdôraznili, že problémy spôsobilo aj podcenenie možného problému zo strany predchádzajúceho vedenia galérie.

Dočasne poverený generálny riaditeľ SNG Anton Bittner na brífingu informoval, že v dôsledku aktuálnej povodňovej situácie musia pracovníci SNG od piatka (13. 9.) sanovať presakovanie spodnej vody, rovnako zatekanie zo striech.

„Od konca minulého týždňa odčerpávame 21-tisíc až 25-tisíc litrov vody za hodinu. V niektorých prípadoch musíme odsávať vodu už priamo zo steny,“ upozornil Bittner, dokumentujúc informácie snímkami z priestorov galérie. Problém priblížil napríklad fotografiami zo stavu v priestoroch átria či vzduchotechniky.

Je to opakujúci sa problém

Podľa Bittnera ide o opakujúci sa problém. „Zakaždým, keď Dunaj stúpne na 7,5 metra, musíme riešiť presakujúcu vodu,“ uviedol.

Zodpovednosť za daný stav kladie aj na predchádzajúce vedenie galérie, ktoré v priebehu rekonštrukcie nevenovalo dostatočnú pozornosť riziku presakovania spodnej vody i faktu, že budova je v záplavovej oblasti.

„Napriek tomu, že prostredníctvom dvoch odborných posudkov manažment na tento problém a nedostatočné riešenie hydroizolácie upozornili,“ uviedol Bittner.

Umelecké diela nepoškodilo

Uistil, že žiadne z umeleckých diel v galérii nebolo poškodené a súčasné zatopenie riešia v rámci reklamácie. Do budúcnosti ostáva podľa jeho slov buď sa spoliehať na pravidelné odčerpávanie vody v prípade prepuknutia problémov, alebo pristúpiť k nákladnej rekonštrukcii a zlepšeniu hydroizolácie prostredníctvom injektáže.

Generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka ministerstva kultúry Peter Lukáč upozornil, že rekonštrukcia SNG nevyriešila problém s dlhodobým bezpečným fungovaním depozitov, nepriniesla ani zníženie energetickej náročnosti budovy.

„Jediná budova SNG spotrebuje tretinu nákladov na energie celého rezortu,“ vyhlásil. Upozornil aj na to, že SNG má po rekonštrukcii výstavné priestory, ktoré sa svojím rozsahom ani len nepribližujú iným národným zbierkotvorným inštitúciám v Európe.

Bývalá riaditeľka kritiku odmieta

Procesy a detaily samotnej rekonštrukcie SNG mal na starosti stavebný dozor. Upozornila na to bývalá generálna riaditeľka galérie Alexandra Kusá.

„Sama som do toho procesu fyzicky nevstupovala,“ upozornila. Reagovala tým na obvinenia dočasne povereného generálneho riaditeľa SNG Antona Bittnera, ktorý spoluzodpovednosť za problém so zatápaním priestorov galérie prisúdil aj svojej predchodkyni.

Podľa neho bola Kusá informovaná dvomi expertízami o nedostatočnej hydroizolácii. „Je som do procesu fyzickej stavby aktívne nevstupovala, to riešil stavebný dozor. Je jednoduché overiť v centrálnom registri zmlúv, či si SNG niečo objednávala, a v stavebnom denníku, či sa niečo rušilo,“ uviedla Kusá.

Je tiež presvedčená, že budova je po rekonštrukcii odolnejšia voči problémom so spodnou vodou.

„Škoda, že tlačovka nebola v priestoroch SNG, bolo by zrejmé, že tam k žiadnym škodám ani len na úrovni opravy maľovky nedošlo. Na spodnú vodu sú v suterénoch zberné kanále, ktoré sa odčerpávajú. Ide o bežnú súčasť prevádzky budovy. Extrémne počasie prináša nové výzvy, myslím si, že naša budova skvele obstála,“ uviedla.

Za utorkovou tlačovou konferenciou ministerstva vidí snahu dočasne povereného riaditeľa nájsť za každú cenu zámienku pre tvrdenie o krízovej situácii v SNG.

Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.
Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.Foto: TASR/Jaroslav Novák

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko