Na hlavný obsah

Lekárski odborári volajú po odvolaní šéfa nemocnice v Trenčíne. Na kardiológii vraj slúžil neatestovaný urológ

Dôvodov je však viacero, tvrdí LOZ.

Lekárski odborári volajú po odvolaní šéfa nemocnice v Trenčíne. Na kardiológii vraj slúžil neatestovaný urológ
Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR/Pavol Zachar

Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby odvolala riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) Trenčín Michala Plesníka a jeho námestníkov.

Dôvodom je viacero manažérskych pochybení. Podľa LOZ sú zlyhania natoľko závažné, že si vyžadujú aj pozornosť predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Na tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia LOZ.

„Prístup pani ministerky a veľmi pochybné vyjadrenia pána riaditeľa tú situáciu, ktorá je dosť kritická, v slovenskom zdravotníctve výrazne zhoršujú. Jeho vyjadrenia a celý prístup pána riaditeľa aj ministerstva zdravotníctva k týmto všetkým kauzám významne destabilizujú nemocnicu,“ vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský s tým, že FN Trenčín môže prísť o ďalší personál, ak sa situácia nezlepší.

Vedenie nemocnice podľa LOZ zlyhalo pri riešení personálnej otázky na kardiológii. LOZ tvrdí, že podľa získaného rozpisu služieb na oddelení chýba kvalitný personál. Informácie, ktoré odborári majú, podľa nich potvrdzujú, že na kardiológii slúžil neatestovaný urológ.

Primár oddelenia má mať zároveň v septembri 11 celodenných, 24 hodinových služieb, čo je podľa LOZ v rozpore so zákonom. Odborári sa preto obrátili na inšpektorát práce. Dodali, že takýto stav nie je iba v rozpore so zákonom, ale je pre pacientov aj nebezpečný.

Nemocnica dostala pokutu

Situácii vo FN Trenčín by sa podľa podpredsedu LOZ Miroslava Mendela mal venovať aj premiér. „Všetci vidíme, ako pani ministerka s aroganciou jej vlastnou predvádza svoju nekompetentnosť a neschopnosť, pretože sa jedná o jej nominantov. Z toho dôvodu nevidíme už veľmi cestu cez ministerstvo zdravotníctva. Preto verejne žiadame predsedu vlády, aby zasiahol,“ vyhlásil.

Zhoršenú situáciu na kardiológii podľa Visolajského ilustruje aj počet výkonov. V máji a júni na kardiológii v Trenčíne vykonali lekári 135 koronarografií. V júli a auguste ich bolo 73. Visolajský zároveň odmietol, že by takýto pokles bol spôsobený sezónnosťou. Ako vysvetlil, koronarografia nie je plánované, ale akútne vyšetrenie.

Zástupcovia LOZ prezentovali aj výsledky kontroly teplej vody, ktorú podľa nich urobili hygienici. Ako tvrdia, výsledky potvrdzujú, že sa vo vzorkách teplej vody z FN Trenčín nachádza baktéria legionella. Materiál je datovaný 1. augusta 2024.

Lekárski odborári vedeniu nemocnice vyčítajú aj prenajatie kotolne a rekonštrukciu potrubia. Projekty boli podľa nich podozrivé. Poukázali na to, že Úrad pre verejné obstarávanie uložil nemocnici pokutu vo výške 245-tisíc eur.

Dolinková vedeniu nemocnice verí

Vedenie trenčianskej nemocnice má dôveru ministerky zdravotníctva. Podľa rezortu robí všetko preto, aby bol chod kardiologického oddelenia zabezpečený.

„Situácia okolo Fakultnej nemocnice Trenčín začína pripomínať nekonečný príbeh. Už dva mesiace rezort zdravotníctva deklaruje, že o dianie v nemocnici sa od začiatku na pravidelnej báze intenzívne zaujíma,“ vyhlásil rezort.

Podľa ministerstva na kardiologickom oddelení nemocnice aktuálne pracujú traja lekári na plný pracovný úväzok, jeden lekár z interného oddelenia, šiesti lekári na dohodu a jeden lekár kardiológ je zamestnaný na zmluvu o vykonaní pohotovostných služieb.

V prípade potreby má podľa neho nemocnica prisľúbenú spoluprácu aj od ďalších kardiológov. Na zabezpečenie pohotovostných služieb je podľa rezortu k dispozícii 13 lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny