Na hlavný obsah

Správy po minúte: Na dolnom toku Dunaja sa podľa SHMÚ očakáva výrazné zvýšenie vodných hladín

Výstrahy tretieho stupňa platia pre všetky okresy v povodí Moravy a Dunaja.

Správy po minúte: Na dolnom toku Dunaja sa podľa SHMÚ očakáva výrazné zvýšenie vodných hladín
Na snímke z dronu hrad Devín, vľavo rozvodnený prítok rieky Moravy a vpravo Dunaj. Foto: TASR/Michal Svítok

Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať do stredy (18. 9.). V dolnej časti slovenského úseku pod vodným dielom Gabčíkovo sa predpokladá ešte výrazný vzostup vodných hladín.

Celý úsek Moravy by sa mal pri vysokom vodnom stave s prebiehajúcou kulmináciou ustáliť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Očakáva ustávanie zrážok a miestami, najmä v severnej polovici, zmenšovanie oblačnosti.

„Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom Slovensku s najvyššími úhrnmi na Záhorí a v oblasti Malých Karpát v rozsahu dva až 16 milimetrov (mm), v povodí horného Váhu, Hrona a Popradu do 23 mm, na ostatnom území do 10 mm,“ priblížil ústav.

Hydrologické výstrahy v utorok 17. 9. 2024.
Hydrologické výstrahy v utorok 17. 9. 2024.Foto: shmu.sk

Vodný stav na Dunaji v Bratislave je podľa neho 964 centimetrov (cm), v stanici Devín 900 cm, Morava je na úrovni 583 cm.

V dôsledku spätného vzdutia z Dunaja je podľa SHMÚ výrazný vzostup aj na dolnom úseku Váhu.

„Na dolnom Ipli a Toryse je výrazný vzostup, na Hrone, na tokoch v povodí horného Váhu, hornej Oravy a na tokoch východného Slovenska, okrem dolného Laborca a Bodrogu, je mierny vzostup až vzostup. Na ostatných tokoch je ustálenosť až pokles vodných hladín,“ doplnil.

Hydrologické výstrahy tretieho stupňa platia pre všetky okresy v povodí Moravy a Dunaja. Prvý stupeň výstrahy je v platnosti pre okresy Pezinok a Galanta.

Sledujte povodňovú situáciu na Slovensku a v zahraničí minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko