Na hlavný obsah

Brezno je definitívne bez herní: Mesto očakáva zlepšenie verejného poriadku

Zákaz herní schválili poslanci ešte koncom roka 2020.

Brezno je definitívne bez herní: Mesto očakáva zlepšenie verejného poriadku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Brezno je definitívne bez herní. Licencia vypršala už aj posledným prevádzkovateľom. Samospráva verí, že ich zrušenie pomôže najmä rodinám, v ktorých majú problémy so závislosťou na hazarde. Mesto očakáva aj zlepšenie verejného poriadku.

Zákaz herní schválili poslanci ešte koncom roka 2020. V auguste skončila licencia posledným trom herniam v meste.

„Riešili sme mnohé príklady, rodinné tragédie, ktoré súviseli predtým práve s týmto. Podstatné pre nás bolo to, aby naši obyvatelia tomuto neboli vystavovaní, pretože to malo nielen sociálny rozmer, ale aj rozmer čo sa týka narušovania verejného poriadku,“ vyhlásil primátor Brezna Tomáš Abel.

Zrušenie hazardu v meste uvítali aj viacerí miestni obyvatelia. Presunutie zrušených prevádzok do okolitých obcí, ktoré zákaz herní nemajú, zatiaľ v meste neevidujú. Mnohí závislí od hazardu však prechádzajú do online priestoru.

Zrušeniu herní v Brezne sa v Správach z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

„Už za minulých rok sa na prvom mieste ocitol online hazard. Druhé bolo tipovanie a až na treťom mieste hráčskeho záujmu sa ocitli kamenné prevádzky. Kým v roku 2019 bolo pre online hranie prístupné len jedno štátne kasíno, dnes k nemu pribudlo ďalších 16 v rukách súkromných prevádzkovateľov,“ uviedla hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová.

„Práve veľa raz z tých sociálne slabších rodín, ľudia ani nie sú v tom online priestore, takže práve kamenné prevádzky boli pre nich lákadlom,“ dodal Abel.

O licencie prišli takmer všetci prevádzkovatelia

Na strednom Slovensku zakázali okrem Brezna hazard aj v Banskej Bystrici. Vo Zvolene zatiaľ herne fungujú naďalej, obmedzené sú len počas niekoľkých dní v roku.

„Do budúcnosti je možné uvažovať aj o úplnom zrušení hazardu. Samozrejme my si vyhodnotíme skúsenosti z okolitých samospráv a následne prijmeme rozhodnutie,“ ozrejmil hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

V auguste skončili licencie takmer všetkým prevádzkovateľom herní a kasín na Slovensku. Počet hazardných zariadení tak klesol z 21-tisíc na šesťtisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny