Na hlavný obsah

Nebezpečné drevo na Váhu ohrozuje mosty: Vodohospodári zasahujú vo výnimočných prípadoch

K čistejšiemu okoliu chcú prispieť aj deti z rybárskeho krúžku.

Nebezpečné drevo na Váhu ohrozuje mosty: Vodohospodári zasahujú vo výnimočných prípadoch
Nebezpečné drevo vo Váhu. Foto: STVR

Veľké kusy driev v toku ohrozujú stavby na Vážskej kaskáde. V Piešťanoch sa hromadia pri pilieroch mostov či na Sĺňave. Zisťovali sme, kto a kedy ich odstráni.

Naplavená masa dreva ohrozuje aj najdlhší krytý most na Slovensku. Situácia je o to vážnejšia, že má staticky narušené piliere.

“Dva piliere na Kolonádovom moste smerom od mesta sú staticky narušené. Robíme tam epochové merania, aby sme videli posuny na stavbe,“ uviedol primátor mesta Piešťany Peter Jančovič.

Statik nariadil z piliera, ktorý je v havarijnom stave, okamžite odstrániť zakliesnený strom. Mesto povolalo hasičov, tí vodohospodárov, ktorí majú potrebnú techniku.

“Prioritne nám záležalo, aby na prvých dvoch pilieroch neboli naplaveniny, aby to staticky nenarušilo most, budú to musieť čistiť. Taktiež máme projektovú dokumentáciu a stavebné povolenie nato, aby sme mohli začať sanáciu pilierov,“ dodal Jančovič.

Viac o nebezpečných kusoch dreva vo Váhu zisťovala v Správach redaktorka Dominika Kusá:

Vodohospodári sa však na plavidle nevrhajú do Váhu pre každý kus dreva. Aj pre nich je to nebezpečné. Takto zasahujú vo výnimočných prípadoch.

“Počet driev sa potrebuje niekde priblížiť k tým hrabliciam na jednotlivých elektrárňach,“ informoval technicko-prevádzkový riaditeľ SVP Jozef Martinkovič.

Tam ich hydraulickým žeriavom odstraňujú. Väčší prietok vody strhol do Váhu z brehov rôzne predmety. Množstvo z nich končí aj na Sĺňave.

“Väčšinou plávala natrhnutá zelina, ktorej je veľa na Sĺňave a veľmi veľa dreva. Sem tam je tu vidieť plast, toho je o 90 percent menej. Zálohový systém má zmysel, ešte keby sa dalo sklo zálohovať,“ skonštatoval vedúci Detského rybárskeho krúžku Piešťany Jaroslav Heler.

K čistejšiemu okoliu chcú prispieť aj deti z rybárskeho krúžku. Plánujú brigádu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko