Na hlavný obsah

Povodne plány napokon neprekazili: Pražský hrad vystavil české korunovačné klenoty, novinkou je aj hologram

Výstava potrvá do konca septembra.

Povodne plány napokon neprekazili: Pražský hrad vystavil české korunovačné klenoty, novinkou je aj hologram
Na snímke české korunovačné klenoty - kráľovská koruna, žezlo a jablko - vystavené vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Pražský hrad vystavil české korunovačné klenoty. Tvorí ich Svätováclavská koruna, kráľovské žezlo, jablko, poduška a korunovačný plášť. Prezident zvažoval presun výstavy pre povodne, napokon sa rozhodol ju uskutočniť.

Už v pondelok (16. 9.) sedem kľúčnikov odomklo korunnú komoru v katedrále sv. Víta. Zaznela i modlitba za ľudí postihnutých povodňami.

Korunovačné klenoty sú základom svatovítskeho pokladu- symbolu českej štátnosti. Najvzácnejšia je 2,5 kilogramová svatováclavská koruna vyrobená z rýdzeho zlata, vykladaná drahými kameňmi a perlami.

„Je jedinečná tým, že sa zachovala od 14. storočia, nikto ju neukradol, nikto ju nezničil. Prispelo k tomu iste aj to, že Karol. IV. ju natrvalo venoval svätému Václavovi ako večnému vládcovi českého kráľovstva a momentálny kráľ si ju od svätého Václava len požičal,“ vysvetlil Pert Chotěbor z odboru pamiatkovej starostlivosti Kancelárie prezidenta ČR.

Výstave korunovačných klenotov na Pražskom hrade sa venovala v reportáži v Správach spravodajkyňa Slovenskej televízie v Prahe Katarína Vítková:

Hologram špeciálne zhotovený pre potreby tejto výstavy naznačuje, ako vyzerala pôvodná podoba svatováclasvkej koruny počas korunovácie Karla IV. Vpriebehu rokov na korune smaragdy postupne nahradili zafíry.

Práve pre povodne sa zvažoval možný presun termínu. „Do poslednej chvíle boli tieto úvahy na stole, nakoniec padlo rozhodnutie, že sa to uskutoční, bolo to dlho dopredu naplánované a hlavne je to symbol spolupatričnosti českého národa,“ dodala kultúrna a programová riaditeľka Kancelárie prezidenta ČR Veronika Wolf.

Výstava je návštevníkom vo Vladislavskej sály pražského hradu prístupná každý deň od 9.00 h do 17.00 h, a to do 30. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet