Na hlavný obsah

Povodňová hrozba na juhu: Obec Chľaba sa pripravuje na to, že bude odrezaná od sveta. Problémy sa začínajú aj na Váhu

V obci je hraničný priechod do Maďarska.

Povodňová hrozba na juhu: Obec Chľaba sa pripravuje na to, že bude odrezaná od sveta. Problémy sa začínajú aj na Váhu
Obec Chľaba na juhu Slovenska sa pripravuje na následky povodne. Foto: FB/Polícia SR - Nitriansky kraj

Voda sa vylieva už aj na dolnom toku Dunaja. Štúrovo sa počas noci z utorka na stredu (18. 9.) dostalo do tretieho stupňa povodňovej aktivity. Na cestu medzi ním a obcou Chľaba sa začala vylievať voda. Obec tak bude na istý čas odrezaná od sveta.

Problémy na juhu západného Slovenska začína spôsobovať aj Váh. Aktuálne je na ňom vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity.

V obci Chľaba v okrese Nové Zámky je od utorkového (17. 9.) večera vyhlásená mimoriadna situácia. Hladina Dunaja stále stúpa a podľa hydrologických predpovedí by mala rieka v tejto oblasti kulminovať až vo štvrtok (19. 9.) v priebehu dňa.

„V utorok večer bola vozovka ešte suchá, no očakávame, že v priebehu stredy to tak už byť nemusí. Na prípadné zatopenie cesty nečakáme so založenými rukami. Pripravujeme sa aj na scenár, že by táto obec ostala odrezaná od okolitého sveta,“ hovorí Jakub Takáč z komunikačného oddelenia Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Pomáhajú aj vojaci

Jediná prístupová cesta do Chľaby v smere od obce Kamenica nad Hronom bude na základe rozhodnutia od stredy uzatvorená až do odvolania. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečia medzinárodné vlaky.

„Vojaci pomôžu aj so zásobovaním obce a to najmä zariadenia sociálnych služieb. K dispozícii by mali byť už v skorých ranných hodinách,“ pokračuje Takáč.

Starosta obce Gregor Izrael tvrdí, že situáciu komplikuje nielen Dunaj, ale aj Ipeľ. „Dunaj, tým pádom, že má vysokú hladinu, tak vytláča Ipeľ späť. Je tam spätný výtlak a tá voda nám v niektorých prípadoch robí problém. Musíme robiť protipovodňové opatrenia,“ skonštatoval.

V obci je hraničný priechod, práve ponad rieku Ipeľ, do Maďarska. Ten kvôli vysokej hladine uzavreli už v utorok popoludní. Do obce sa teda nedá dostať ani touto cestou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál