Na hlavný obsah

Ako sa pripraviť na vysokohorskú turistiku? Odborník radí, čo by v batohu nemalo chýbať žiadnemu turistovi

Dobrá výbava začína so správnym batohom.

Ako sa pripraviť na vysokohorskú turistiku? Odborník radí, čo by v batohu nemalo chýbať žiadnemu turistovi
Turisti počas výstupu s horským vodcom na Ľadový štít vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Turistická sezóna je ešte v plnom prúde. Preto je dôležité, aby boli do hôr turisti dobre pripravení.

Dobrá výbava začína so správnym batohom. „Berie sa toľko litrový batoh, aby sa tam veci, ktoré sú potrebné na turistiku aj vošli. Napriek tomu, že je dobré počasie, tak niekedy príde zvrat a je dobré mať v batohu napríklad aj čiapku alebo aj rukavice. Niekedy sa to zdá komické, ale je to ľahké a pomôže to,“ hovorí odborník Pavol Jackovič.

Podľa neho je dobré so sebou nosiť aj izotermickú fóliu, ktorá môže pomôcť vám alebo niekomu inému, napríklad v prípade núdze pri čakaní na záchranárov. „Je to ľahké a veľmi spoľahlivé,“ hovorí Jackovič.

Odborník radí investovať do dobrej nepremokavej goretexovej bundy. Upozorňuje, že sa o ňu treba starať, ale je účinnejšia ako pršiplášť. Radí zabezpečiť si aj pláštenku na batoh. Zmoknuté veci v batohu vedia turistiku poriadne znepríjemniť.

Dôležitou výbavou turistu sú, samozrejme, aj spoľahlivé topánky. „Nie je dobré kúpiť si topánky deň predtým, ako idete. Na viachodinových túrach môžu potom prísť problémy a niekedy sú tie kroky veľmi ťažké,“ upozorňuje Jackovič.

V prípade, že vás na horách zastihne silný dážď, tak je dobré mať so sebou napríklad aj malú karimatku na sedenie. „Je rozdiel, ak sedíte na kameni alebo na karimatke, je to izolácia,“ hovorí Jackovič. Dodáva, že treba mať, okrem nepremokavej bundy, aj teplejšiu bundu, tzv. flísovú bundu.

Odborník upozorňuje, že skupinka turistov by sa mala tempom prispôsobiť svojmu najpomalšiemu členovi a nikdy ho nenechávať samého vzadu. Dôležitý je aj výber túry. „Keď vidíme, že človek nevládze, tak ju môžeme zmeniť a prispôsobiť sa,“ dodáva.

Na akú výbavu nezabudnúť pri balení sa na vysokohorskú túru, sme si v relácii Aktuálne :24 priblížili s odborníkom Pavlom Jackovičom:

Odhad vlastných schopností

Pri plánovaní turistiky je kľúčové zohľadniť vlastné schopnosti a kondíciu. Jednotlivé trasy sú rôznej náročnosti, Jackovič radí začať vždy tou menej náročnou.

Odborník vystríha aj pred podceňovaním počasia. Jeho predpoveď treba sledovať pred aj počas turistiky. Na horách sú nebezpečné najmä búrky. „Mnoho ľudí si to neuvedomuje, ale ak už ste v pásme lesa, keď tá búrka príde, to už je ten lepší prípad. Aj keď vám na vrchol chýba 15 minút a prichádza búrka, stále je lepšie sa otočiť a ísť dole, kým sa dá, ako napriek tomu pokračovať hore. Mnohokrát to končí tragicky,“ hovorí.

„Žasnem, keď ľudia sú v takej výške a ešte vytiahnu dáždnik a dajú si ho nad hlavu. Určite je lepšie sa otočiť,“ pokračuje. Dodáva, že ak vidíme niekoho sedieť, je dobré sa ho opýtať, či nepotrebuje pomoc. „Mnoho ľudí je v koncoch. Niekedy im stačí len vybrať ich lieky, ktoré užívajú a dať im ich. Niekedy nevedia už ani rozprávať. Treba si všímať ľudí okolo seba,“ radí.

Na jeseň sa počasie upokojí a búrky sa vyskytujú menej často. Preto je lepšie si dlhšie túry nechať práve na toto ročné obdobie. Jackovič však pripomína, že na turistiku je vždy dobré vyraziť zavčasu ráno.

V prípade ochladenia sa, si treba dávať pozor na ľad na skalách, ktorý často ani nevidieť a je ľahké sa na ňom pošmyknúť. „Treba sa stále pozerať pred seba, na chodník. Viem, že ľudia sa pozerajú na tú krasu kolo seba, ale v prvom rade sa pozerajte pod nohy a keď zastanete, vtedy si všímajte to dookola,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko