Na hlavný obsah

Bývalí zamestnanci ministerstva kultúry hovoria o ďalších plánoch rezortu. Hrozí vypitvanie inštitúcií, varuje Kultúrny štrajk

Zmena sa má dotknúť 300 nehnuteľností.

Bývalí zamestnanci ministerstva kultúry hovoria o ďalších plánoch rezortu. Hrozí vypitvanie inštitúcií, varuje Kultúrny štrajk
Ilustračná snímka, Foto: STVR

Zástupcovia kultúrnych inštitúcií sa obávajú toho, že dôjde k spájaniu múzeí, galérií či pamätných izieb. Hnutie Kultúrny štrajk, ktoré tvorí viac ako 350 organizácií, sa opiera o dokumenty, ktoré zverejnili bývalí zamestnanci ministerstva. Tvrdia, že zmena by sa mala dotknúť približne 300 nehnuteľností, jedenástich múzeí a galérií a dvoch tisícok zamestnancov.

“Že vraj 30 inštitúcií, ktoré zriaďuje ministerstvo kultúry, je príliš veľa a že by nám stačilo desať. Reorganizácia by prirodzene znamenala hrozbu straty zamestnania, majetku a zbierkových predmetov. Výsledkom by bolo aj bezdôvodné zrušenie a vypitvanie erbových kultúrnych inštitúcií, ako sú Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria, či Pamiatkový úrad,“ uviedol bývalý riaditeľ analytického oddelenia Inštitútu kultúrnej politiky Marcel Čas.

Spájaniu kultúrnych inštitúcií sme sa venovali v Správach:

“Informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii, sa v mnohých prípadoch nezakladajú na pravde. Bolo tam uvedených veľa poloprávd a zavádzajúcich informácií. Ministerstvo plánuje veľa krokov, ktoré by mali zlepšiť fungovanie našich inštitúcií, ale akým spôsobom k nim dôjde a čo bude konečným výsledkom je proces a taká dlhšia cesta,“ vyhlásil generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko