Na hlavný obsah

Vláda zavádza daň, ktorá na Slovensku ešte nebola: Odrazí sa na obsahu peňaženiek bežných ľudí

Daň z finančných transakcií chce vláda zaviesť od 1. apríla budúceho roka.

Vláda zavádza daň, ktorá na Slovensku ešte nebola: Odrazí sa na obsahu peňaženiek bežných ľudí
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vláda zavádza novú daň z finančných transakcií. Ide o daň, ktorá na Slovensku ešte nebola a teraz ju koalícia zavádza v rámci konsolidačných opatrení. Dotkne sa najmä firiem a živnostníkov, ktorí budú za platby či výbery platiť viac. Návrh už schválila vláda. Parlament ho prerokuje v zrýchlenom režime.

Daň z transakcií je poplatok navyše za platbu či prevod peňazí z účtu. Pôvodný návrh sadzby dane z transakcií bol 0,35 stotín percenta, maximálne 30 eur za transakciu. Výber hotovosti mal podliehať dani vo výške 7 desatín percenta. Po stredajšom (18. 9.) rokovaní vlády je však všetko inak.

“Daň z finančných transakcií meníme na 0,40 percenta. Maximálne sme mali doteraz 30 eur, teraz to meníme na maximálnu výšku 40 eur. Výbery hotovosti, ktoré boli doteraz stanovené na úrovni 0,7 percenta budú stanovené na 0,8 percenta,“ vyhlásil minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Podnikateľský účet

Podnikatelia si budú musieť založiť podnikateľský účet, ktorý je drahší, ako bežný. Firmy tieto kroky kritizujú. Právnickým osobám totiž narastie aj daň z príjmu.

Novej dani z finančných transakcií sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:


Novému systému sa budú musieť prispôsobiť aj banky. Slovenská banková asociácia žiada o odbornú diskusiu s ministrom financií.

”Pri veľkých firmách sme hovorili o tom, že by bolo 22 percent u tých, ktoré majú zdaniteľný príjem nad 5 miliónov eur. Toto meníme a stanovujeme to prísnejšie, čiže od 1 milióna eur. Sú to všetko bohaté veľké firmy,“ dodal Kamenický.

”Motivácia podnikať sa zhoršuje a to aj samozrejme motivácia zamestnávať a platiť dane. Takže na konci dňa, keďže štát poskytuje také mizerné služby, aké poskytuje, tak nemá právo si pýtať v úvodzovkách viac peňazí,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

”So zavedením tejto špeciálnej dane je možné predpokladať, že akýkoľvek rozsah dane si bude vyžadovať časovo a technicky náročný mnohomesačný proces implementácie na strane bánk,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Daniela Gilányi.

Môže porásť inflácia

Nové dane sa odrazia na obsahu peňaženiek bežných ľudí. Podľa analytikov môže vzrásť aj inflácia.

“Celé tieto dane budeme musieť preniesť na občana v cenách, tak ako akékoľvek iné zvyšovanie nákladov,“ uznal Machunka.

“Keď sa pozrieme do krajín eurozóny, ani jedna z nich nemá takto plošne zavedené, pretože vedia, že takáto daň by ich krajinu znevýhodnila voči ostatným krajinám, ktoré používajú euro,“ informoval analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

“Predstava o tom, že sa dá konsolidovať a iba rozdávať sa nedá,“ vyhlásil Kamenický.

Podnikatelia sa však podľa ekonómov budú snažiť systém obísť. “Buď otvoria účty v zahraničí, napríklad v Rakúsku, alebo využijú služby takzvaných Fintech, spoločnosti nebankových spoločností,“ povedal ekonóm z Obchodnej fakulty EUBA Ľuboš Pavelka.

“Spôsobí to nižší objem priznaných transakcií zo strany firiem a živnostníkov a teda určitý rast šedej ekonomiky,“ dodal Búlik.

“Celková konsolidácia bude na úrovni 2,7 eur miliardy a toto musíme dodržať, aby sme dodržali aj deficity pravidlá, ktoré máme stanovené Európskou komisiou,“ uzavrel Kamenický.

Daň z finančných transakcií chce vláda zaviesť od 1. apríla budúceho roka. Do štátneho rozpočtu tak má pritiecť 80 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko