Na hlavný obsah

Maďarsko sa pripravuje na nápor veľkej vody, Rakúšania odpratávajú následky povodní

Dunaj by mal v Budapešti kulminovať v sobotu.

Maďarsko sa pripravuje na nápor veľkej vody, Rakúšania odpratávajú následky povodní
Dunaj a budova maďarského parlamentu v Budapešti v pondelok (16. 9.). Foto: TASR/AP

V Budapešti bude hladina Dunaja kulminovať pravdepodobne v sobotu (21. 9.) večer. Hlavný nápor veľkej vody sa v Maďarsku očakáva v polovici budúceho týždňa. Na štvrtkovej (19. 9.) tlačovej konferencii to povedal predseda vlády Viktor Orbán, informovala maďarská tlačová agentúra MTI.

V Rakúsku pokračujú práce na odstraňovaní následkov povodní. Dvanásť obcí je pritom v najviac postihnutej spolkovej krajine Dolné Rakúsko je stále neprístupných.

Očakáva sa, že rieka Litava dnes dosiahne maximálnu hladinu v meste Mosonmagyaróvár, približne 40 kilometrov južne od Bratislavy, zatiaľ čo Dunaj by mal neskôr počas dňa kulminovať pri obci Dunaremete neďaleko slovenských hraníc.

„Maďarsko sa poučilo z predchádzajúcich povodní a profesionáli a dobrovoľníci presne vedia, čo majú robiť,“ povedal Orbán novinárom. Zároveň poznamenal, že pomalý pokles hladiny vody v susednom Rakúsku naznačuje, že mimoriadna situácia môže trvať dlhšie.

„Budapešť je v bezpečí,“ ubezpečil premiér. Protipovodňové zábrany v hlavnom meste zýšili na deväť metrov. To je viac, ako kedy povodňová voda v meste dosiahla. Najslabšie miesta, Margetin ostrov v centre mesta a oblasť okolo Batthyányho námestia na budínskej strane, tiež spevnili, povedal Orbán.

Situácia v Rakúsku

Takmer tretina Dunaja v Rakúsku je už opäť splavná po tom, čo hladina veľkej časti rieky začala v stredu (18. 9.) klesať. Informovala o tom ORF s odvolaním sa na štátneho prevádzkovateľa vodných ciest. V súčasnosti sa merajú vodné kanály a odstraňujú sa škody, napríklad na označovacích bójach pre lodnú dopravu.

V oblasti Dolného Rakúska, ktorú záplavy zasiahli najviac, pokračujú čistiace práce aj vo štvrtok. Hasičské zbory sú v neustálej akcii, informuje internetová stránka televízie ORF. Okrem bahna a odpadkov, ktoré musia odstrániť, spôsobuje v niektorých obciach problémy aj kanalizácia a zásoby pitnej vody. Dvanásť obcí je stále neprístupných.

Povodne dominovali aj poslednému riadnemu zasadnutiu Národnej rady, dolnej komory rakúskeho parlamentu, pred voľbami, ktoré sa uskutočnia 29. septembra vo Viedni v stredu. Poslanci si minútou ticha uctili pamiatku šiestich rakúskych obetí a potom diskutovali o opatreniach na pomoc postihnutým.

Vláda Karla Nehammera predložila balík okamžitých opatrení pre postihnutých povodňami. Fond na pomoc pri katastrofách sa má v nasledujúcich rokoch zvýšiť zo súčasných 300 miliónov eur (7,5 miliardy korún) na 1 miliardu eur (25 miliárd korún).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet