Na hlavný obsah

V rámci konsolidácie chce vláda zmeniť výpočet rodičovského dôchodku. Mnohí penzisti by tak dostali výrazne menej, niektorí nič

Rezort práce tvrdí, že kompenzáciou budú trináste dôchodky.

V rámci konsolidácie chce vláda zmeniť výpočet rodičovského dôchodku. Mnohí penzisti by tak dostali výrazne menej, niektorí nič
Ilustračná snímka peňazí. Foto: STVR

Takmer 300 miliónov chce vláda v rámci konsolidácie ušetriť na tom, že zmení výpočet rodičovského dôchodku. V priemernej výške okolo 340 eur ho v júni dostalo takmer milión penzistov.

Prepočty ekonómov ukazujú, že po novom dostanú mnohí aj desaťnásobne menej alebo aj nič. Premiér aj minister práce odmietajú, že by na penzistoch šetrili. Tvrdia, že vďaka trinástym dôchodkom dostanú viac ako dosiaľ.

Pán Vladimír má 71 rokov. Na rodičovský dôchodok mu prispievajú dve deti. „Poberám dôchodok vo výške približne 400 eur,“ priblížil dôchodca Vladimír Rehanek z obce Halič.

Vníma to ako jeden zo spôsobov podpory a vďaky zo strany svojich detí. Prepočty ekonómov po presadení zmien jeho vyplácania ho nepotešili. „Mne to bude ľúto, že to mať nebudeme, respektíve v oveľa nižšie čiastke,“ dodal pán Vladimír.

Zmenám vo výpočte rodičovského dôchodku sa v Správach venovali redaktori Radovan Kondrlík a Radoslav Šebo:

Peniaze mnohí dávajú tretiemu sektoru

Rodičovský dôchodok zostane. Nebude sa však počítať ako 1,5 percenta z hrubej mzdy dieťaťa, ale nahradí sa tzv. asignáciou, teda poukázaním dvoch percent zo zaplatených daní. Tie dnes mnohí dávajú tretiemu sektoru. Po novom sa táto možnosť rozšíri a dve percentá z daní môžu dať deti na dôchodok tak matke, ako aj otcovi.

„Keď sa rozhodnete dať dve percentá, môžete ich dať každému z týchto troch kategórií, čiže otcovi, mame alebo neziskovému sektoru,“ vysvetlil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Tie sumy, ktoré pôjdu na rodičovský dôchodok, boli doteraz desiatky mesačne a stovky ročne. Ročne to bolo tak do 300 eur a podľa terajšej predstavy to bude možno od nula po 30 až 40 eur, čiže desaťnásobne sa zníži ten rodičovský dôchodok,“ priblížil ekonóm Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník.

„Po novom to budú tie dve percentá zo zaplatenej dane, čiže ten, kto zarába v hrubom približne 1 000 eur mesačne, tak daň mu vychádza približne 850 eur za celý rok. Tie dve percentá sú potom približne 17 eur,“ povedal odborník na dôchodky Jozef Mihál.

Trinásty dôchodok

Odborník na dôchodky zároveň poukazuje na to, že niektorí dôchodcovia nemusia od svojich detí v rámci rodičovského dôchodku dostať ani len to, a to v prípade, že si napríklad uplatňujú daňový bonus na dieťa.

„Ten základ pre výpočet dvoch percent sa vlastne dostáva na nulu. Tým pádom nie je ani čo venovať,“ dodal Mihál. „Ale na druhej strane sme schválili trinásty dôchodok, kedy tento rok dostanú všetci dôchodcovia v každej kategórii priemerný v danej výške,“ povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Trinásty dôchodok je omnoho štedrejší a spravodlivejší. V tomto roku to bude pre každého starobného dôchodcu 606,30 eura. Môžem prezradiť aj novú informáciu, že podľa odhadov bude trinásty dôchodok na budúci rok takmer na úrovni 680 eur,“ vyhlásil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Takto to bude určite viac, ale, samozrejme, to bude Sociálnu poisťovňu viac stáť. Na čo sa všetci musíme poskladať, vrátane dôchodcov v podobe vyššej DPH,“ dodal Mihál.

Rodičovský dôchodok dostanú penzisti po novom až v roku 2026, keďže jeho výška bude závisieť od daňového priznania ich detí za predchádzajúci rok. Jednota dôchodcov tento typ penzie odmietala už od zavedenia s tým, že je diskriminačný. Nemali naň totiž nárok napríklad bezdetní seniori, prípadne takí, ktorých deti pracujú v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika