Na hlavný obsah

Majiteľ reštaurácií vníma úpravu DPH v gastre ako dostatočne férovú. Naznačil, aké ceny nás čakajú v budúcom roku

Sumy by mohla stále ovplyvniť inflácia či ceny energií.

Majiteľ reštaurácií vníma úpravu DPH v gastre ako dostatočne férovú. Naznačil, aké ceny nás čakajú v budúcom roku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zmenu nových sadzieb DPH v gastro sektore vníma majiteľ siete reštaurácií Pavol Benčík ako dostatočne férovú. Tento balík ponúka najlepšie podmienky na to, aby stravovacie zariadenia udržali ceny na súčasných úrovniach. Uviedol to vo štvrtok (19. 9.) v relácii Aktuálne :24. Z pohľadu gastronómie to považuje za „veľmi ústretový krok“.

„Osobne si myslím, že pri súčasnom návrhu vieme udržať, minimálne v segmente zamestnaneckého stravovania, ceny na súčasnej úrovni. Ak nenastane nejaká inflačná špirála alebo ak sa nevrátime k energetickým zvýšeniam, myslím si, že minimálne v budúcom roku vieme rátať s porovnateľnými cenami ako máme teraz,“ skonštatoval Benčík.

Pozrite si celý rozhovor s Pavlom Benčíkom v relácii Aktuálne :24, v ktorých sme sa rozprávali o DHP v gastre a problémoch v zamestnávaní ľudí v sektore:

Ďalší problém gastra naďalej spočíva v hľadaní pracovnej sily. Podľa Benčíka ľudia po pandémii ochorenia COVID-19 už nemajú taký záujem o prácu v sektore. Skonštatoval, že by pomohlo odľahčenie politiky zamestnávania ľudí z tretích krajín. Proces je totiž zdĺhavý.

„Každopádne, ak by sa to nestalo, práve tento priestor, ktorý sme teraz dostali z hľadiska zmeny DPH, hlavne v sektore závodného stravovania, by nám mohlo napomôcť, aby sme mohli ľudí motivovať,“ dodal Benčík.

Vláda v utorok (17. 9.) schválila zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 na 23 percent. Pôvodne sa týkala aj gastro sektora, vláda však tento krok prehodnotila. Na jedlo sa bude vzťahovať DPH vo výške päť percent, na nápoje 19 percent, na alkohol 23 percent. Na obedy chodí každý deň 2,5 milióna až tri milióny ľudí, upozornil majiteľ siete reštaurácií.

Benčík pripomenul, že znížená sadzba DPH na 10 percent stravovacím zariadeniam po pandémii výrazne pomohla. „Nastal tzv. zlom, pozitívne ozdravovanie gastronomického sektoru, či už postcovidového alebo aj všeobecne rozvoja gastronómie, nabralo nový rozmer,“ povedal Benčík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika