Na hlavný obsah

Povodňová vlna sa presunula: Dunaj v Bratislave klesol o viac ako meter, v Komárne dosiahol 830 cm

Klesla aj Morava.

Povodňová vlna sa presunula: Dunaj v Bratislave klesol o viac ako meter, v Komárne dosiahol 830 cm
Na snímke stúpanie hladiny rieky Váh pri železničnom moste v Komárne 19. septembra 2024. Foto: TASR/Milan Drozd

Hladina Dunaja v Bratislave sa ďalej znížila. V piatok (20. 9.) ráno už nebola v najvyššom stupni povodňovej aktivity, kam vystúpila v pondelok (16. 9.) po výdatných zrážkach. Povodňová vlna na tomto európskom veľtoku sa presunula na juh krajiny. Klesla tiež Morava, na okraji hlavného mesta, ale zostala na treťom povodňovom stupni.

Ráno Dunaj v Bratislave dosahoval 817 centimetrov, za 24 hodín tak klesol o viac ako meter a od posledného maxima zo stredy sa znížil už o zhruba 1,7 metra. Naopak, v Komárne hladina Dunaja ďalej stúpla, a to na zhruba 830 centimetrov. Okolo tejto úrovne tam bude podľa odhadu meteorológov kulminovať.

V najvyššom stupni povodňovej aktivity ráno zostala Morava pri Bratislave, hoci tam od štvrtka (19. 9.) klesla o viac ako 60 centimetrov. Práve vysoká hladina Moravy a Dunaja po silnom daždi z minulého týždňa komplikovala situáciu v dvoch štvrtiach v západnej časti Bratislavy.

Úrady už odstránili protipovodňové bariéry medzi štvrťami Devínska Nová Ves a Devín pri sútoku Moravy a Dunaja. Do Devína, kam v uplynulých dňoch zabezpečovala prepravu obyvateľov armáda nákladnými vozidlami, už znovu začali jazdiť spoje mestskej hromadnej dopravy.

V Komárne na juhu Slovenska vysoká hladina Dunaja ovplyvnila aj rieku Váh. Voda sa tam podľa skorších informácií mesta vyliala na viacerých miestach v záplavových oblastiach. Problém v oblasti spôsobila vysoká spodná voda a na najrizikovejšie miesta pracovníci rozmiestnili vrecia s pieskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko