Na hlavný obsah

V Nemecku už nikde neplatí tretí povodňový stupeň, v Poľsku postupuje povodňová vlna po Odre

Náročné chvíle zažila v noci obec Brzeg Dolny.

V Nemecku už nikde neplatí tretí povodňový stupeň, v Poľsku postupuje povodňová vlna po Odre
Hasiči pracujú na mieste záplavy v Poľsku. Foto: TASR/AP

Na žiadnej rieke v Nemecku už neplatí tretí povodňový stupeň. Hladina Labe pod jeho úroveň už klesla v Drážďanoch aj Schöne pri hraniciach s Českom. Vyplýva to z piatkových (20. 9.) údajov z celonemeckého povodňového webu. Zatiaľ čo v Sasku aj Bavorsku sa situácia na riekach upokojila, v Branderbursku sa očakáva povodňová vlna na Odre.

Povodňová vlna na Odre, ktorá vo štvrtok (19. 9.) dorazila do Vroclavu, postupuje ďalej po toku rieky. V noci na piatok zažil ťažké chvíle Brzeg Dolny ležiaci niekoľko desiatok kilometrov po prúde od dolnosliezskej metropoly, pretože tam začali pretekať protipovodňové valy.

Labe pod hranicou povodňovej výstrahy

V Drážďanoch klesla hladina Labe pod hranicu šiestich metrov vo štvrtok neskoro večer. Kulminovala už zo stredy na štvrtok na 6,1 metra. Bežne je v saskej metropole rieka na 1,5 až dvoch metroch.

Taktiež v Schöne, ktorá leží neďaleko českého Hřenska, v noci na piatok klesla rieka Labe pod šesťmetrovú hranicu. Dostala sa tak na druhý povodňový stupeň. Pokles hladiny bude podľa saských úradov teraz zotrvalý, ale len veľmi pozvoľný pre upúšťanie z priehrad na vltavskej kaskáde.

Zatiaľ čo v Sasku hladina Labe klesá, ďalej v smere toku na severozápad ďalej pomaly stúpa, zostáva ale pod hranicou pre vyhlásenie povodňového varovania.

V Bavorsku už sa situácia na riekach vrátila prakticky do bežného stavu. Na Dunaji ani žiadnom inom z jeho veľkých prítokov, ako sú Inn, Ilz či Isar, nepanuje žiadny z výstražných stupňov.

Povodne v Sasku ani Bavorsku oproti obavám nespôsobili žiadne väčšie škody. Teraz sa ešte čaká, ako sa vyvinie situácia na Odre, ktorá tvorí hranicu medzi Nemeckom a Poľskom a prináša vodu aj zo severnej Moravy a Sliezska.

Hladina rieky postupne stúpa, na hodnotách prvého povodňového stupňa už je napríklad v dedine Ratzdorf, kde sa do nej vlieva Lužická Nisa. Ratzdorf bol silne poničený pri povodni v roku 1997. Hladina bude na Odre v Braniborsku stúpať až do polovice budúceho týždňa.

Branderburský krajinský povodňový úrad nevylučuje, že dosiahne aj štvrtý, teda najvyšší povodňový stupeň. Napríklad Frankfurt nad Odrou už pre istotu vystaval protipovodňové steny na nábreží. Pripravené sú aj vrecia s pieskom.

Náročné chvíle v obci Brzeg Dolny

Obyvatelia asi dvanásťtisícového mesta Brzeg Dolny celú noc upevňovali valy. „Brzeg Dolny nespí, Brzeg Dolny bojuje!“, napísal na facebooku tamojší starosta Ireneusz Fura.

Povodňový poplach je v meste vyhlásený, keď hladina rieky dosiahne 630 centimetrov. V piatok ráno stúpla na 941 centimetrov, rekordnú úroveň z ničivých povodní v roku 1997 ale neprekonala. Vtedy v meste namerali 1070 centimetrov.

V obciach a mestečkách v hornej časti Odry a na jej prítokoch sa úrady snažia obnovovať fungovanie služieb, na ktoré sú ľudia bežne zvyknutí. Obnovujú sa spoje verejnej dopravy napríklad do záplavami ťažko zasiahnutého Kladska. Týka sa to aj spojenia z Kladska s hraničným priechodom Miendzylesie/Lichkov, len namiesto vlakov budú ľudí voziť autobusy.

Správa poľskej časti Krkonošského národného parku dnes ráno na svojom profile na twitteri informovala, že „podmienky pre výlety po Krkonošiach sú bezpečné“. Zatvorená je len zelená turistická značka okolo jazierok Snehové sadzby, pretože je cesta stále zaplavená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet