Na hlavný obsah

Manipulácia s počasím či dymová clona okolo výboru NATO: Dažde priniesli okrem povodní aj veľa dezinformácií

Na niektoré z nich sme sa pozreli v rubrike Overovňa.

Manipulácia s počasím či dymová clona okolo výboru NATO: Dažde priniesli okrem povodní aj veľa dezinformácií
Stav hladiny rieky Dunaj pri Alžbetinom moste v Komárne. Foto: TASR/Milan Drozd

Cez naše územie pretieklo veľa vody a úmerne tomu aj veľa dezinformácií. Ľudia píšu najmä o manipulácií s počasím a prikladajú k tomu aj akési dôkazy.

V rubrike Overovňa, ktorú spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu pripravila redaktorka Petra Strižková, sme sa pozreli na niektoré z nich.

Šírila sa napríklad teória o tom, že dažde mali pomôcť Ukrajine spomaliť postup ruských vojsk. Len to teda nevyšlo a k prietrži došlo o kúsok viac na západ.

Podobných teórií sa však šírilo viac. „Z Česka sa k nám dostali radarové snímky oblačnosti, na ktorých sa nachádzajú sústredné kružnice, ako keď kvapka padne do vody a vytvorí okolo seba malé vlny,“ priblížil Martin Hodás.

Konšpirátori podľa neho tvrdili, že ide o americký systém HAARP, ktorý údajne dokáže ovplyvňovať alebo vyrábať počasie a do Česka bol dodaný potajomky.

V skutočnosti ide o dobre známy jav, ktorý už niekoľko rokov vysvetľuje Český hydrometeorologický ústav. „Kružnice vznikajú kvôli spôsobu, ako je radar nastavený a akým spôsobom vytvára a skladá jednotlivé snímky do uceleného obrazu,“ vysvetlil Hodás.

Vznikajú kvôli vrstvám atmosféry, ktoré majú vyššiu odrazivosť než je bežné, najmä preto,
že sa v danej oblasti roztápajú kryštáliky vody.

Dymová clona okolo výboru NATO

Na sociálnych sieťach sa uchytil aj názor, že povodne sú len dymová clona na rozptýlenie pozornosti kvôli mimoriadnemu zasadnutiu Severoatlantickej aliancie (NATO).

„Stovky Slovákov zdieľalo informáciu o výjazdovom zasadnutí Vojenského výboru NATO v Prahe, ktoré sa zhodou okolností konalo medzi 13. a 15. septembrom,“ priblížil Hodás.

Konanie výboru však nebolo treba prekrývať medzinárodnou prírodnou katastrofou, nejde totiž o nič tajné. „Ako poukázal nezávislý projekt Hoaxy a podvody, výbor sa schádza dvakrát ročne v bruselskom sídle NATO a raz za rok aj v jednom z členských štátov, ktorým je tentoraz Česko,“ vysvetlil Hodás.

Vopred o ňom informovalo tamojšie ministerstvo obrany aj médiá, a teda žiadne tajnosti sa okolo stretnutia nerobili, dodal.

Štátne limuzíny pod vodou

Rezonovali aj zábery, ktoré priamo súvisia so Slovenskom. Po internete sa šírili fotky zatopených vozidiel ministerstva vnútra, ktoré parkujú v záplavovom území. A to je živná pôda pre dezinformácie.

Na spomínané fotografie reagovala štátna facebooková stránka Hoaxy a podvody ministerstva vnútra, ktorá tvrdila, že ide len o nepojazdné vyradené vraky určené na likvidáciu.

Za hoax preto označila tvrdenia naznačujúce, že pôjde o dobrý dôvod na kúpu nových štátnych
limuzín.

Obratom sa však objavili aj zábery z priľahlých zatopených garáží, na ktorých sa nachádzala aj pojazdná policajná technika. Personál odtiaľ zachraňoval motorku a minimálne jedno ďalšie vozidlo. „K tomu sa však už ministerstvo nevyjadrilo,“ skonštatoval Hodás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko