Na hlavný obsah

Prezident vetoval zákon o vodách: Jedno z ustanovení môže byť protiústavné

Ustanovenie sa do návrhu dostalo v pozmeňovacom návrhu.

Prezident vetoval zákon o vodách: Jedno z ustanovení môže byť protiústavné
Prezident SR Peter Pellegrini. Foto: STVR

Prezident SR Peter Pellegrini vetoval zákon o vodách. Prekáža mu jedno z ustanovení, ktoré sa do vládneho návrhu zákona dostalo v rámci pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu zo spoločnej správy výborov.

Je podľa neho s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou SR.

Prezident SR Peter Pellegrini vetoval novelu zákona o vodách. Ustanovenie sa do vládneho návrhu dostalo v rámci pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu zo spoločnej správy výborov. Podľa prezidenta je s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou SR. Informoval o tom odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Ustanovenie sa týka zmeny vlastníctva ciest druhej a tretej triedy, ktoré prechádzajú cez vodné stavby.

Prechodné ustanovenie hovorí o cestách druhej a tretej triedy, ktoré sú k 30. septembru tohto roka vo vlastníctve samosprávneho kraja. Prechádzajú cez vodné stavby uskutočnené podľa medzinárodnej zmluvy vo vlastníctve štátu a v správe právnickej osoby založenej ministerstvom. Tie mali podľa návrhu prejsť od 30. septembra do vlastníctva štátu a do správy právnickej osoby založenej ministerstvom.

Novela tiež navrhovala, aby boli tepelné čerpadlá typu voda-voda oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov v prípade, že využívajú energetický potenciál povrchových a podzemných vôd. Envirorezortu chcel odstrániť legislatívné bariéry pri využívaní systémov tepelných čerpadiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko