Na hlavný obsah

Chľaba ostáva odrezaná od sveta, aby pred povodňou ochránila susednú obec

So zásobami v dedine pomáhajú vojaci.

Chľaba ostáva odrezaná od sveta, aby pred povodňou ochránila susednú obec
Obec Chľaba. Foto: STVR

Obec, ktorá je na istý čas odrezaná od sveta preto, aby ochránila susednú obec pred povodňou. To je Chľaba v Novozámockom okrese. Jej obyvatelia sú na podobné blokády zvyknutí – zažili ich už niekoľko. So zabezpečením základných potrieb im pomáhajú hasiči a vojaci.

Železničný podchod, ktorý predvčerom zabezpečili protipovodňovou stenou, je už do polovice zaliaty. Dunaj však podľa prognóz už klesá. Obyvatelia Chľaby predpokladajú, že potrvá aspoň 10 dní, kým bude táto cesta znovu prejazdná.

Situácii v Chľabe sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Marína Opálková:

„My sme už na to pripravení. Rokmi sme si na to zvykli, povodne sme mali v roku 2002, 2006 a 2013. Nevládne tu žiadna panika, je to malá, súdržná dedina, takže navzájom si pomáhame,“ objasňuje predavačka v obci Renata Gregušová.

V potravinách majú zásoby na tri týždne. So zásobami však pomáhajú aj vojaci.

„Každé ráno o piatej prichádza čerstvé pečivo. Je tam vojenské auto aj s vedúcou miestnej predajne, naložia bedničky a prevážame to. Takýmto spôsobom zásobujeme aj ústav sociálnej starostlivosti a obec,“ vysvetľuje starosta obce Gregor Izrael.

Ústav sociálnej starostlivosti funguje pod záštitou nitrianskeho kraja. Ten takisto obci poskytuje pomocnú ruku.

„Sú tu k dispozícii ozbrojené sily, sú tu hasiči, aj miestni dobrovoľní hasiči, ktorí permanentne zasahujú. Ja im z tohto miesta musím veľmi pekne poďakovať, za obetavú činnosť, ktorú tu vykonávajú,“ hovorí predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Môžu využiť vlaky

Chľaba zostáva aj naďalej odrezaná od cestnej komunikácie. Ľudia však môžu využiť vlaky, ktoré tu za normálnych okolnosti nikdy nestoja.

Medzinárodné vlaky tu po dobu blokády stoja v každom smere trikrát denne, aby sa obyvatelia mohli presúvať aspoň z práce a do práce. Náročnejšie je to so zabezpečením rýchlej zdravotnej starostlivosti – aj to majú však pod palcom.

„Mali sme už dva prípady, kedy sme museli aj poskytnúť neodkladnú zdravotnú pomoc, na vozidle s vyvýšeným podvozkom. Bez toho vozidla sme nevedeli prebrodiť tých 60 centimetrov vody, ktoré sa momentálne nachádzajú na tejto jedinej prístupovej cestnej komunikácii,“

Hoci situácia v Chľabe nie je ideálna, v obci panuje pokoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny