Na hlavný obsah

V Južnej Karolíne obnovili popravy väzňov odsúdených na trest smrti

Po 13 rokoch popravili muža odsúdeného za vraždu predavačky.

V Južnej Karolíne obnovili popravy väzňov odsúdených na trest smrti
Proti obnoveným popravám v Južnej Karolíne protestovali ľudia. Foto: TASR/AP

Americký štát Južná Karolína po nútenej pauze, ktorá trvala 13 rokov, obnovil popravy. V piatok (20. 9.) popravili 46-ročného Freddieho Owensa odsúdeného na trest smrti za vraždu predavačky pri lúpeži v roku 1997.

Južná Karolína musela na dlhý čas prerušiť popravy, pretože väzenská správa nemohla zohnať látky pre smrtiace injekcie, napísala agentúra AP.

Owensa môžu nasledovať ďalší väzni. Päť odsúdených už vyčerpalo všetky možnosti odvolania a najvyšší súd Južnej Karolíny umožnil, aby sa každých päť týždňov uskutočnila jedna poprava.

Južnej Karolíne pred rokmi došli zásoby smrtiacich injekcií a žiadna spoločnosť nebola ochotná jej verejne predať ďalšiu. Štát preto prijal nový zákon, ktorý udržiava dodávateľov liekov a veľkú časť protokolu o popravách v tajnosti, aby mohol znovu popravy smrtiacou injekciou obnoviť.

Zákon tiež umožňuje odsúdeným väzňom zvoliť si smrtiacu injekciu, popravčiu čatu alebo elektrické kreslo.

Owensa odsúdili za vraždu slobodnej matky troch detí, ktorú strelil do hlavy po tom, ako mu povedala, že nemôže otvoriť trezor v obchode.

Južná Karolína obnovila trest smrti v roku 1976 a odvtedy popravila 43 väzňov. Na začiatku roka 2000 sa v krajine vykonávali v priemere tri popravy ročne. Len v deviatich štátoch popravili viac väzňov. Owensova poprava bola prvá od mája 2011.

Počet odsúdených na trest smrti v štáte sa však od vynútenej prestávky výrazne znížil. Na začiatku roka 2011 mala Južná Karolína 63 odsúdených, v piatok ich bolo 32. Približne 20 väzňov po úspešnom odvolaní dostalo iné tresty, ďalší zomreli prirodzenou smrťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet