Na hlavný obsah

Putin povedal, že Moskva uprednostňuje Harrisovú pred Trumpom. Len žartoval, vyhlásil Lavrov

Podľa Lavrova má Putin dobrý zmysel pre humor.

Putin povedal, že Moskva uprednostňuje Harrisovú pred Trumpom. Len žartoval, vyhlásil Lavrov
Ruský prezident Vladimir Putin a demokratická kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP/koláž STVR

Ruský prezident Vladimir Putin len žartoval, keď povedal, že Moskva v amerických prezidentských voľbách podporuje demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú. V rozhovore s televíznou stanicou Sky News Arabia to podľa agentúry Reuters povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Putin tento mesiac na zasadnutí ekonomického fóra vo Vladivostoku tvrdil, že Moskva oproti republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi uprednostňuje Harrisovú. Ako jeden z dôvodov uviedol jej „nákazlivý“ smiech.

Aj preto sa špekulovalo o tom, že svoju poznámku o podpore americkej viceprezidentky nemyslel vážne. „Bol to vtip,“ poznamenal v sobotu (21. 9.) Lavrov, podľa ktorého má Putin dobrý zmysel pre humor a často žartuje.

Lavrov tiež povedal, že nevidí žiadne dlhodobé rozdiely v postoji Ruska k terajším alebo predchádzajúcim voľbám v USA. Vládne tam vraj povestný „deep state“. Či aj toto tvrdenie bolo myslené ako žart, šéf ruskej diplomacie neuviedol. Každopádne ale nepredložil žiadne dôkazy.

Podľa tejto konšpiračnej teórie je „deep state“ pred zrakmi verejnosti skrytou sieťou členov federálnej vlády, tajných služieb, armády či priemyslu, ktorá presadzuje vlastné záujmy a de facto rozhoduje o smerovaní USA. A to bez ohľadu na vôľu ľudí a mimo akúkoľvek demokratickú kontrolu.

Predstavitelia Ruska sú na americké prezidentské voľby opakovane spytovaný pre možné zmeny postojov Washingtonu k podpore Ukrajiny ak zvíťazí Trump. A tiež pre americké obavy, že sa Rusko novembrové hlasovanie pokúsi ovplyvniť.

Putin, pre ktorého zotrvanie vo funkcii sa menila ruská ústava, takéto snahy opakovane odmietol. Tento mesiac povedal, že Rusko bude rešpektovať vôľu amerického ľudu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet