Na hlavný obsah

Budapešť je pripravená na vyššiu vodu, než sa očakáva. Dunaj tam bude kulminovať večer

Záchranári sa zamerajú na južný tok rieky.

Budapešť je pripravená na vyššiu vodu, než sa očakáva. Dunaj tam bude kulminovať večer
Budapešť je pripravená na vyššiu hladinu Dunaja, než sa očakáva.

Záplavová vlna na Dunaji bude v Budapešti vrcholiť vo večerných hodinách. Maďarské hlavné mesto je však pripravené na vyššiu vodu, než sa očakáva. Postupne sa bude preto pozornosť maďarských záchranárov sústrediť na južný tok veľrieky.

Zhruba o 60 centimetrov bude kulminácia Dunaja pri Budapešti nižšia, než bola pri posledných veľkých záplavách roku 2013. To však neznamená, že nižšie položené oblasti v priestore mesta nie sú zaliate.

Povodňovej situácii v Budapešti sa v Správach :24 venoval spravodajca Slovenskej televízie v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

V uplynulých dňoch sa tam robili preventívne opatrenia, čiže veľká katastrofa nateraz nehrozí nikde. Premiér Viktor Orbán si na rannom tzv. povodňovom brífingu pochvaľoval spoluprácu hlavného mesta a vlády.

Okrem toho maďarský premiér reagoval aj na prísľub predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej o 10-miliardovej pomoci pre ohrozené krajiny, pričom Maďarsko nespomenula. „Nebudeme sa skláňať ako žobráci, sme seriózna krajina, my sme si svoju prácu vykonali,“ reagoval Orbán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet