Na hlavný obsah

Kalinov bol z veľkej časti vypálený, Červená armáda ho ako prvú československú obec oslobodila pred 80 rokmi

Obete bojov si pripomenuli na omši a pri pamätníku.

Kalinov bol z veľkej časti vypálený, Červená armáda ho ako prvú československú obec oslobodila pred 80 rokmi
Kalinov si pripomenul 80. výročie oslobodenia. Foto: STVR

Pred 80 rokmi počas druhej svetovej vojny oslobodila Červená armáda Kalinov ako prvú obec na území Československa. Osloboditelia 20. septembra 1944 prekročili poľské hranice a o deň neskôr obec oslobodili.

Oslobodzovanie trvalo zhruba šesť týždňov, počas bojov padlo 1 200 sovietskych vojakov a 30 obyvateľov obce. Oslobodenie Kalinova otvorilo cestu ďalším oslobodzovacím operáciám.

Spomienkovej akcii k 80. výročiu oslobodenia obce Kalinov sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Lucia Benetínová:

„Kalinov bol z 90 percent vypálený. Bolo tu strašne veľa obetí a samozrejme, že každý občan tejto dedinky Kalinov si hlboko váži, že sa vôbec dočkali tej slobody,“ uviedol predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

„Z tohto smeru prichádzala sloboda na celé Slovensko, do Česka. Odtiaľ sa pokračovalo vlastne až do Berlína a myslím si, že aj v dnešnej dobe ten odkaz je jasný. Vojna je zlo,“ povedal starosta obce Kalinov Ivan Sivák.

Obete bojov si pripomenuli na zádušnej svätej omši a panychíde pri pamätníku oslobodenia. Nad obcou preleteli vojenské stroje.

„Je to hrdinstvo všetkých tých, ktorí padli za našu slobodu a my sme pokračovateľmi ich posolstva aby sme teda stále stáli na strane slobody, mieru a demokracie,“ skonštatoval brigádny generál a zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Slavomír Verčimák.

V súčasnosti má obec len 250 obyvateľov. Už málo zostalo z tých, ktorí si pamätajú udalosti spred 80 rokov. Návštevníci si mohli pozrieť aj legendárny sovietsky tank, protilietadlový kanón a dve sovietske húfnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny