Na hlavný obsah

Pomoc pre jednorodičov: Odevná banka pre nich zabezpečuje oblečenie, na ktoré by inak nemali

Rozdali už viac ako 200 balíkov oblečenia.

Pomoc pre jednorodičov: Odevná banka pre nich zabezpečuje oblečenie, na ktoré by inak nemali
Odevná banka pomáha jednorodičom v núdzi. Foto: STVR

V Bratislave vznikla Odevná banka. Jednorodičom a ich deťom zabezpečí základné oblečenie, ktoré by si inak nemohli dovoliť. Na Slovensku je takýchto rodín vyše 180-tisíc, pričom približne štvrtina z nich zarába menej ako 400 eur mesačne. Doteraz rozdali viac ako 200 balíkov oblečenia.

Magdaléna Polakovič vychováva štvorročného syna. S manželom sa pred časom rozviedli. Byť samoživiteľkou je pre ňu náročnejšie než očakávala.

„Štandardný plat nie je dostačujúci na to, aby mi pokryl všetky náklady, ktoré mám, keď chcem, aby to dieťa navštevovalo aj nejaké krúžky, alebo aby som sa nemusela tak obracať v obchodoch,“ uviedla matka samoživiteľka.

„Také tie základné životné potreby sú niečo, na čo potrebujú najviac financie alebo najviac podporu a to je strava, to je drogéria, to je oblečenie,“ skonštatoval riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo

Ako Odevná banka funguje zisťovala v reportáži v Správach redaktorka Natália Dvoranová:

Možnosť doručenia

Na hranici chudoby žije takmer polovica jednorodičov. Odevná banka im pomáha zabezpečiť oblečenie, o ktoré žiadajú cez formulár. Doteraz odovzdali vyše 200 balíkov.

„Hľadali sme riešenie, kedy vieme obslúžiť aj klientov, pre ktorých nie je dostupné zájsť si do nejakej charitatívnej výdajne oblečenia alebo je to pre nich problém kvôli stigmatizácii – nemajú z toho dobrý pocit,“ vysvetlil Gallo.

„My v rámci nášho logistického systému zásielky pretriedime a nasledujúci pracovný deň ich doručujeme kdekoľvek na Slovensku podľa toho, kde sa práve nachádzajú tí ľudia,“ vysvetlil konateľ kuriérskej služby, ktorá balíky dodáva Ján Ťurek.

Pozitívne vníma možnosť doručenia aj Magdaléna Polakovič. „Lebo jednak tí ľudia si priamo do toho formulára zadajú, že čo potrebujú – aké veľkosti, pre koľko detí. Každý jeden balík sa z neho človek kompletne oblečie,“ dodala.

Oblečenie do Odevnej banky nosia jednotlivci, ale aj firmy. Pre všetkých platí pravidlo – daruj to, čo by si si obliekol sám. Projekt by sa mal v budúcnosti rozšíriť aj na východné Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika