Na hlavný obsah

Voľby v Brandenbursku vyhrali podľa prognózy sociálni demokrati, krajne pravicová AfD skončila druhá

SPD vládne Brandenbursko od roku 1990.

Voľby v Brandenbursku vyhrali podľa prognózy sociálni demokrati, krajne pravicová AfD skončila druhá
Guvernér Brandenburska a hlavný kandidát Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Dietmar Woidke.

Voľby vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko v nedeľu (22. 9.) vyhrala sociálna demokracia (SPD) doterajšieho krajinského premiéra Dietmara Woidkeho. Protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) skončila druhá.

Vyplýva to z prognóz, ktoré zverejnili po zatvorení volebných miestností verejnoprávne stanice ZDF a ARD. SPD vládne Brandenbursku od roku 1990. Do snemu sa dostali okrem AfD a SPD podľa prognózy už len dve ďalšie strany.

Podľa prognózy ZDF získala sociálna demokracia 32 percent hlasov, druhá AfD dosiahla na 29 percent. Prieskumy verejnej mienky pritom v posledných týždňoch stabilne predpovedali víťazstvo AfD, ktorá je označovaná za pravicovo populistickú až krajne pravicovú stranu.

Do parlamentu sa podľa prvého odhadu dostali už len dve ďalšie strany. Z tretieho miesta nová ľavicová formácia Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej (BSW) s 12 percentami hlasov a zo štvrtého konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU) s 11,5 percenta.

Podobne vyzerá aj prognóza verejnoprávnej stanice ARD, podľa ktorej SPD zvíťazila s 31 percentami, od druhej AfD ju ale delí len jeden percentuálny bod. CDU a BSW majú zhodne 12 percent hlasov.

Reakcie na prognózy

Pozornosť bola na voľby v Brandenbursku, ktoré má len 2,5 milióna obyvateľov, upretá v Nemecku aj preto, že sa s ich výsledkom spájala ďalšia politická budúcnosť sociálnodemokratického kancelára Scholza.

Špekulovalo sa, že by v prípade víťazstva AfD mohli v strane posilniť hlasy, ktoré volajú po tom, aby Scholz v celonemeckých voľbách v budúcom roku v septembri už nekandidoval na kancelára.

Nie je jasné, či výsledok hlasovania v Brandenbursku tieto hlasy úplne umlčí. Kampaň pred voľbami sa totiž veľmi silno zameriavala na osobu obľúbeného krajinského premiéra Woidkeho.

Snaha dištancovať sa od nepopulárnej Scholzovej vlády, ktorú tvorí SPD, zelení a slobodní demokrati (FDP), bola pritom u brandenburských sociálnych demokratov taká veľká, že sa kancelár predvolebných mítingov v krajine nezúčastnil.

„Naším cieľom bolo od začiatku zabrániť tomu, aby naša krajina dostala veľké hnedé pečiatky,“ uviedol Woidke po zverejnení prognóz z odkazu na farbu priraďovanú krajnej pravici.

Sklamanie vyjadril spolupredseda AfD Tino Chrupalla. Jeho strana v nedávnych voľbách v Sasku a Durínsku získala vyše 30 percent hlasov, a v Duríne dokonca vyhrala. „Chceli sme Woidkeho poslať do dôchodku,“ uviedol.

Za trpkú porážku označil výsledok svojej strany generálny sekretár CDU Carsten Linnemann. Pre CDU, ktorá je na celonemeckej úrovni najsilnejšou opozičnou stranou, je predpokladaných 11 až 12 percent hlasov najhorším výsledkom v Braniborsku od roku 1990.

Špecifický systém

Pre špecifiká volebného systému, v ktorom majú voliči dva hlasy, ale nie je vylúčené, že sa cez takzvaný priamy mandát dostanú do krajinského snemu v Postupime ešte Zelení, ktorí získali len 4,5 percenta hlasov, a neprekonali tak päťpercentnú hranicu potrebnú pre zvolenie. Pod ňou zostala aj postkomunistická Ľavica.

Do parlamentu sa podľa prvého odhadu dostali už len dve strany. Z tretieho miesta nová ľavicová formácia Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej (BSW) s 12 percentami hlasov. A zo štvrtého konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU) s 11,5 percenta.

Brandenbursko je jednou zo spolkových krajín, ktoré vznikli v roku 1990 po zániku komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Obklopuje nemecké hlavné mesto Berlín, brandenburskou metropolou je Postupim.

Z väčších miest v ňom leží napríklad Cottbus či Frankfurt nad Odrou. Vysokú životnú úroveň majú ľudia predovšetkým v priamom okolí Berlína. Vo zvyšku spolkovej krajiny je ekonomická situácia horšia. Práve v menej rozvinutých oblastiach na východe krajiny je úspešná AfD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet