Na hlavný obsah

Pán Černý nakupoval cez inzerát. Nový telefón ani peniaze nemá a prišiel aj o svoju identitu

Pán Černý sa po nákupe cez inzerát stal obeťou podvodu.

Pán Černý nakupoval cez inzerát. Nový telefón ani peniaze nemá a prišiel aj o svoju identitu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Zvyknete nakupovať na internete cez inzeráty? Môže to byť o niečo lacnejšie, ale niekedy aj drahšie. Najmä, ak na druhej strane natrafíte na podvodníka. Pán Róbert Černý sa rozhodol cez inzerát kúpiť mobilný telefón.

Nemá mobil ani peniaze a navyše jeho občiansky preukaz niekto zneužíva na okrádanie ďalších ľudí. Pre nich sa stáva zlodejom, hoci on sám je obeťou. A čo robí polícia zisťovala v relácii Občan za dverami redaktorka Mirka Ondrejčíková.

„Tých ľudí sú desiatky a nebojím sa povedať, že aj stovky. Tí podvodníci stále pokračujú,“ uviedol Róbert Černý. Pán Černý kupoval cez internetový inzertný portál mobilný telefón za výhodnú cenu.

Tvrdí, že na návrh predávajúceho sa telefonicky dohodli, že stačí, ak pred doručením zaplatí len polovicu. No ako zábezpeku si vzájomne pošlú fotografie občianskych preukazov.

„Zaplatíme polovicu platby, on nám ten mobilný telefón pošle. My si to preberieme, pozrieme, skontrolujeme, či je všetko funkčné a doplatíme zbytok. Išlo o sumu 680 eur,“ priblížil Černý.

Ako prišiel pán Černý o peniaze a zároveň o identitu zisťovala v relácii Občan za dverami redaktorka Mirka Ondrejčíková:

Pán Černý tvrdí, že si najprv chcel telefón vyzdvihnúť osobne alebo riešiť kúpu na dobierku. No predávajúci ho mal podľa neho od toho odhovoriť.

„Povedal, že je kamionista a momentálne je na východnom Slovensku a jednoducho, že ten telefón, že to bol nevhodný darček, a že by sa ho potreboval zbaviť, pretože potrebuje kúpiť iný darček. Vyzeralo to naozaj všetko v poriadku,“ opísal Černý.

„Hovorili sme si aj my, že však keby niečo, tak teda dobre, že máme fotokópiu jeho občianskeho preukazu, že aspoň vieme, o koho ide,“ dodal.

No mýlil sa. Podľa jeho slov po tom, ako poslal polovicu dohodnutej sumy a fotografiu občianskeho preukazu, sa predávajúci odmlčal. Zašiel preto na políciu, kde podal trestné oznámenie a požiadal o nový občiansky preukaz.

Zmena občianskeho preukazu nestačila

„Myslel som si, že tým je všetko vyriešené, ale veľmi som sa mýlil, pretože ako som potom neskôr zistil, hneď päť dní po zablokovaní občianskeho preukazu bolo na fotokópiu môjho občianskeho preukazu zobrané telefónne číslo na moje meno,“ spomenul Černý.

Mobilný operátor nám potvrdil, že v ten deň naozaj zaevidoval číslo na Róberta Černého. No podľa jeho stanoviska je registrácia SIM karty na základe fotokópie dokladu totožnosti nemožná.

Ako teda mohlo dôjsť k tomu, že číslo bolo vydané päť dní po podaní žiadosti o vydanie nového občianskeho preukazu a viac ako dva týždne pred jeho vydaním, polícia, zdá sa, nepreverovala.

„V uvedenom prípade do dnešného dňa neevidujeme žiadosť OČTK o poskytnutie súčinnosti v tomto prípade,“ informovala v písomnom stanovisku hovorkyňa Tesco mobile phone Martina Polakovičová.

„Informácie o jednotlivých úkonoch vo vyšetrovaní, bohužiaľ, nie je možné zverejniť,“ reagovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného z boru Trnava Zlatica Antálová.

To však podľa pána Černého znamenalo, že prišiel o vyše 300 eur a navyše sa mu začal kolotoč policajných výsluchov. Informáciu nám potvrdila aj polícia. Pod jeho menom totiž niekto začal cez internet predávať fiktívne produkty.

Identitu využili na podvodný predaj

Postup bol rovnaký ako v prípade, keď si chcel kúpiť mobilný telefón, lenže tentokrát predávajúci posielal záujemcom ako údajnú zábezpeku už občiansky preukaz pána Černého.

„Chodil som každý druhý deň na výsluch, občas to bolo tak, že aj každý deň. Absolvoval som niečo cez 80 výsluchov behom roka. Samozrejme som veľmi veľa vymeškal aj z práce. Tým pádom ma to stálo aj peniaze aj, pochopiteľne, nervy,“ podotkol Černý.

Z inzerátov je zrejmé, že niekto na podvodný predaj využil identitu pána Černého. Keďže oklamaní ľudia poznali z odoslaného občianskeho jeho adresu, peniaze si podľa jeho slov chodili pýtať späť aj osobne.

„Nezneužívali len môj občiansky preukaz, ukradli mi aj fotografie z môjho profilu na sociálnej sieti,“ povedal Černý. Jeden z profilov sa zaňho vydával pod pseudonymom Stačí Robi.

„Tých účtov bolo päť – šesť dokonca. Bolo to veľmi nepríjemné, veľakrát, pretože niektorí ľudia prišli normálne a slušne, ale niektorí prišli naozaj veľmi agresívne, vulgárne a vyslovene som mal istú dobu veľmi veľký strach o bezpečnosť mojej rodiny,“ dodal.

Je presvedčený, že urobil všetko pre to, aby polícii pomohol identifikovať páchateľa. Chodil na všetky výsluchy. Zistil, kde a kedy na jeho meno vydali telefónne číslo. Od inzertného portálu zistil IP adresu, kde vytvárali inzeráty.

Zbieral si údaje o majiteľoch účtov, na ktoré oklamaní ľudia posielali peniaze. Napriek tomu polícia jeho prípad uzavrela.

„Nakoľko neboli zistené informácie, ktoré by viedli k vzneseniu obvinenia konkrétnej osobe,“ odôvodnila hovorkyňa trnavskej krajskej polície Zlatica Antálová.

Situáciu zhodnotil nezávislý advokát

„Vždy z pohľadu individuálneho policajta ten prípad vyzerá veľmi oklieštene. On keď nemá informácie o ďalších prípadoch, tak nemá širší obraz,“ zhodnotil nezávislý advokát Branislav Welter.

Podľa nezávislého advokáta by pomohlo, ak by desiatky trestných oznámení, v ktorých bol pán Černý vypovedať, policajti spojili do spoločného konania, aspoň v rámci operatívno-pátracej činnosti.

„Pokiaľ to nasvedčuje nejakému pokračovaciemu trestnému činu alebo hromadným trestným činom, tak podľa veci by sa to malo pospájať. A keď je to naozaj v takomto rozsahu a polícia má informácie, tak zrejme sa dá vyšetrenie urobiť len tak, že naozaj všetky tie druhovo podobné veci sa pospájajú dokopy, a to vyšetrovanie sa urobí na jednom mieste,“ posúdil Welter.

Pán Černý zatiaľ musí chodiť na každý výsluch osobne, pretože podľa polície spoločné konanie v tomto prípade nie je zatiaľ možné.

„Spoločné konanie je možné viesť iba v prípade, ak je jednoznačne preukázané, že skutok spáchala tá istá osoba a bolo jej vznesené obvinenie,“ uviedla Antálová.

Podvedených je viac

Sami sme sa telefonicky spojili s troma rovnako oklamanými zákazníkmi. Všetci tvrdili, že výhovorka, prečo nejde tovar predať osobne alebo na dobierku, bola rovnaká. Podvedení sa zoskupovali aj na sociálnej sieti.

„Ozvalo sa plno okradnutých ľudí. To boli stovky ľudí, každý deň, ak nenapísali minimálne desiati, pätnásti. Vždy sa nejako vyhovoril, že nemá čas, že je v kamióne a že si zavolajú. A vždy to bolo v takomto rovnakom scenári,“ upozornila administrátorka profilu PODVODNÍCI – ZLODEJI – ONLINE PODVODY Alena Fojtíková Múčková.

Podvodník mal podľa podvedených predávať rôzne produkty – kočiare, kolobežky či elektroniku. Na portáli jeden z podvedených dokonca zverejnil nahrávku ich telefonátu pri kúpe Playstation. Vypočuť si ju môžete aj v našom videu priloženom vyššie.

„Celková suma sa vyšplhala na desiatky tisíc eur už teraz a už len ja čo viem, pretože už len čo ja som bol vypovedať vo veľmi veľa prípadoch,“ podotkol Černý.

„Lebo potom oni už ku koncu začali prenajímať byty v Bratislave a pýtali zálohy za tie byty. To bolo také posledné štádium, keď ľudia prišli o veľa peňazí, lebo za zálohu poslali 600, 700, 800 eur,“ upozornila Fojtíková Múčková.

„Ak viete o nejakom inzeráte, že je to podvod, buď nám ho oznámte kliknutím na zlý inzerát, alebo nám ho zašlite emailom,“ vyzval v písomnom stanovisku Radim z podpory webu Bazoš.sk. Kým však podozrivý príspevok nikto nenahlási ako podvod, môžu sa naň nachytať ďalší ľudia.

Pátrali sme po páchateľovi

Kto tvorí falošné inzeráty, sme pátrali aj my. Začali sme s majiteľom občianskeho preukazu, ktorý predajca na začiatku poslal do správy pánovi Černému, aby si získal jeho dôveru.

Majiteľa občianskeho preukazu, ktorý dostal pán Černý, sme sa snažili nájsť aj na jeho adrese. Zvonček však nemá, bránu neotváral, tak sme mu nechali odkaz.

Nakoniec sme ho však našli sedieť na lavičke pri autobusovej zastávke. Vystúpiť pred kamerou nechcel. No potvrdil nám, že s predajom mobilného telefónu pánovi Černému nemá nič spoločné a aj jeho občiansky preukaz bol zneužitý.

Dokonca vie aj kým, čo vypovedal aj na polícii. To sme si mohli overiť aj pri nahliadnutí do vyšetrovacieho spisu, ktorý nám pán Černý poskytol.

„To je môj bratranec. Ja som ku nim chodil a oni to zneužili tak, že povedali, že im príde materská. Spravili na mňa ešte nejaké účty, proste z banky, to ani neviem ako. Ja som ho dal z dobrej vôle. A oni, no zneužili to,“ ozrejmil majiteľ prvého zaslaného občianskeho preukazu Patrik.

„Občan nesmie svoj občiansky preukaz dávať do zálohy, ani by nemal poskytovať nepovolanej osobe svoje osobné údaje, ani fotokópiu občianskeho preukazu,“ varovala Antálová.

Pán Černý spravil chybu, že poslal fotokópiu svojho dokladu. Tú si aj uvedomuje. Zo zákona totiž platí, že držiteľ občianskeho preukazu ho musí chrániť pred stratou, poškodením, zneužitím či odcudzením.

Administrátorka radí, čomu sa vyhnúť

„Som si vedomý, samozrejme, trieskam si hlavu dodnes, ale jednoducho toto sa môže naozaj stať zajtra hocikomu,“ skonštatoval Černý.

Ak aj vy neodoláte výhodnej ponuke v občianskej inzercii, skúsená administrátorka radí zvoliť osobný odber. Ak to inak nejde, pred odoslaním peňazí si aspoň na internetovom vyhľadávači preverte predávajúceho.

„Preverovať číslo účtov, meno profilu. Spýtať sa najskôr na osobný odber. A ak sa vymýšľa, špekuluje, tak dať ruky preč od toho radšej,“ uzavrela Fojtíková Múšková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko