Na hlavný obsah

Zamestnávatelia v cestovnom ruchu odmietajú zvýšenie DPH: Varujú pred likvidáciou sektora

Zvýšenie dane by malo pre sektor devastačné účinky.

Zamestnávatelia v cestovnom ruchu odmietajú zvýšenie DPH: Varujú pred likvidáciou sektora
Na snímke Bardejovské kúpele. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Zamestnávatelia združení v Zväze cestovného ruchu Slovenskej republiky (ZCR SR), Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a Bratislava Hotels Association (BHA) rezolútne odmietajú zavedenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na úrovni 23 percent.

Upozorňujú, že zavedenie dvojnásobnej sadzby dane pochová cestovný ruch na Slovensku. Z tohto dôvodu odmietajú prijatie konsolidačného balíka v aktuálnej podobe. Žiadajú tiež okamžité prehodnotenie sadzby dane zo strany Ministerstva financií.

20 z 27 členských krajín má sadzbu DPH na ubytovanie na úrovni desať percent a nižšiu. Slovenské ministerstvo financií v rámci konsolidačného balíka však navrhuje razantné, dvojnásobné navýšenie. Na likvidačné dopady tohto neuváženého návrhu ešte minulý týždeň upozornili zamestnávatelia naprieč celým HoReCa sektorom.

„Celý sektor je dnes v kontexte globálnej konkurencie vysoko senzitívny na cenu. Preto neprimerané navýšenie DPH zníži záujem turistov a obsadenosť ubytovacích zariadení. To vedie k poklesu celkovej spotreby v turistických destináciách, zmrazenie investícií do rozvoja a kvality a stratu konkurencieschopnosti pre celý sektor. Považujeme to za neprípustné a s takýmto krokom skrátka nemôžeme súhlasiť v žiadnom prípade,“ zdôrazňuje generálny manažér AHRS Martin Novotný.

S tým súhlasí aj viceprezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky (ZCR SR), Roman Berkes. Zdôrazňuje, že prijatie konsolidačného balíka v jeho aktuálnej podobe znamená pre domáci cestovný ruch bytostné ohrozenie.

„Je zarážajúce, že tomuto vážnemu návrhu zo strany ministerstva financií nepredchádzala žiadna odborná diskusia s prihliadnutím na možné dopady na celý sektor. Rozvoj cestovného ruchu má jasne definovanú prioritu v Programovom vyhlásení vlády. Deklaráciou toho je aj novovzniknuté rezortné ministerstvo, s ktorým v ostatných dňoch intenzívne komunikujeme. Hľadáme spolu všetky možnosti na odvrátenie tohto stavu.“ spresňuje.

Asociácia upozorňuje, že zvýšenie sadzby DPH dovolenku na Slovensku zásadne predraží. Hotely tak nebudú schopné konkurovať výhodnejším cenám a lacnejším pobytom v okolitých krajinách či prímorských destináciách. Navýšené ceny ubytovania v hoteloch a penziónoch navyše môžu spôsobiť presmerovanie záujmu o ubytovanie do šedej ekonomiky. To znamená bez výberu DPH a ostatných daní, čo neprispeje ku avizovanej konsolidácii verejných zdrojov.

Očakávaný nárast nezamestnanosti

Okrem straty návštevníkov si naša krajina zarobí aj na markantný nárast nezamestnanosti. „Navrhované navýšenie sadzby na 23 percent spôsobí ročný pokles na úrovni 1,3 milióna návštevníkov. To môže znamenať ohrozenie pre 15-tisíc pracovných miest v sektore a previazaných odvetviach,“ vysvetľuje Novotný.

Odborníci tiež zdôrazňujú, že skokové zvýšenie DPH bude mať za následok pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur. Suma platí pri zohľadnení multiplikačného efektu ubytovania na previazané odvetvia.

Chýbajúce tržby by následne ukrojili z predpokladaného navýšenia výberu DPH až 51 miliónov eur ročne. Nezanedbateľný nie je ani možný výpadok z výberu miestnych daní vo výške 8,3 milióna eur. To určite nepomôže napnutým rozpočtom samospráv.

„Či už ide o domácich alebo zahraničných návštevníkov – všetkých na konci dňa zaujíma cena a jej pomer ku kvalite poskytovaných služieb. Skokové zvýšenie DPH v kombinácii s niekoľkokrát navyšovanými miestnymi poplatkami, parkovacou politikou či transakčnou daňou spôsobí, že hotelieri nebudú schopní pracovať ani s kvalitou a ani s cenou. Pre mnohých to bude znamenať likvidáciu,“ spresňuje prezident Bratislava Hotels Association (BHA) Juraj Marko.

Práve z tohto dôvodu vyzývajú zamestnávatelia združení v AHRS, ZCR a BHA ministra financií, aby urýchlene prehodnotil navrhované opatrenia v rámci konsolidačného balíka a upustil od skokového zvýšenia DPH na ubytovacie služby. Zároveň apelujú aj na Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR (MCRŠ SR), aby konalo v záujme HoReCa sektora, na ktorého podporu a rozvoj aj vzniklo, a nedopustilo zvýšenie dane na úroveň 23 percent.

„HoReCa sektor je balík služieb, kde poskytovanie ubytovania je organicky prepojené s poskytovaním gastro služieb a ďalších služieb, ktoré klient očakáva v turistickej destinácii. Výsledkom tejto previazanosti zvýrazňuje aj fakt, že 19 z 27 členských krajín EU má rovnakú sadzbu DPH na ubytovanie aj gastro služby,“ uzatvára generálny manažér AHRS, Martin Novotný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika