Na hlavný obsah

Premiér Robert Fico pozval na stretnutie predsedov opozičných strán PS, SaS a KDH

PS a KDH prídu, SaS nie.

Premiér Robert Fico pozval na stretnutie predsedov opozičných strán PS, SaS a KDH
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pozval na Úrad vlády Slovenskej republiky predsedov opozičných strán PS, SaS a KDH. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Stretnutie by sa malo uskutočniť v utorok (24. 9.) o 9.30 hod. ráno. „Vyslovujem presvedčenie, že konsolidácia verejných financií je nevyhnutnosťou, na ktorej sa zhodnú nielen všetky parlamentné politické strany, ale aj sociálni partneri. Na druhej strane s plnou vážnosťou vnímam, že na obsah konsolidácie existujú rozdielne názory a vaša strana patrí medzi kritických oponentov,“ uvádza premiér v oficiálnej pozvánke, ktorú zverejnil.

Predseda vlády dodal, že vláda je pripravená zvážiť konštruktívne návrhy týkajúce sa konsolidácie. Stretnutia sa zúčastnia aj predstavitelia ministerstva financií.

KDH a PS prídu, SaS nie

Opozičné strany KDH a Progresívne Slovensko (PS) pozvanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) na rokovanie o konsolidačných opatreniach prijímajú, Sloboda a Solidarita (SaS) ho odmieta.

„KDH prijíma pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na zajtrajšie (24. 9.) spoločné stretnutie a predstaví na ňom návrhy hnutia pre riešenie konsolidačných opatrení tak, ako sme ich už prezentovali, s cieľom, aby občania znášali dôsledky konsolidácie čo možno najmenej,“ uviedla za kresťanských demokratov Lenka Kovár, hovorkyňa KDH.

„Na rokovanie prídem a osobne mu (premiérovi) zopakujem výzvu, aby dodržal svoje sľuby voličom. Úsporami by mal začať od seba, nie tým, že každej rodine vytiahne z peňaženky ročne o tisíc eur navyše,“ oznámil predseda PS Michal Šimečka.

Fico mal podľa Šimečku mesiace na to, aby pripravil zmysluplnú konsolidáciu. „Odflákol to, riešil iba pomstu a vlastné benefity. Teraz sa o navrhnutej Ficovej drahote do krvi hádajú v koalícii a on sa to snaží prekryť rokovaním s opozíciou na úrade vlády. Ak si myslí, že mu toto rokovanie pomôže zakryť drahotu a asi najväčšie zvýšenie daní v našej histórii, je na veľkom omyle,“ podčiarkol predseda PS.

Podľa SaS je Fico plne zodpovedný za zvýšenie daní a očakávané zdražovanie na Slovensku. „Odmietame alibistické stretnutie s premiérom po tom, ako vláda schválila konsolidačné opatrenia a urobila rozhodnutia o miliardových výdavkoch bez opozície, či už ide o vlastné platy vlády, alebo vznik nového ministerstva. Za stranu SaS môžem deklarovať, že sa takéhoto pokryteckého stretnutia nezúčastníme,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že dialóg s opozíciou o konsolidačných opatreniach potom, ako boli schválené na vláde, bude v parlamente, kam patrí.

Fakt, že pozvanie na stretnutie premiéra s predstaviteľmi opozície nedostala koalícia Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia, si predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vysvetľuje Ficovou obavou.

„Vie, že okamžite by sme v rámci konsolidácie vyslovili požiadavku, aby si on ako premiér zrušil doživotnú rentu a doživotnú ochranku a aby si ministri znížili platy,“ dodala Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko