Na hlavný obsah

Rómske ženy prinášajú zmenu: Občianske a preventívne služby na Luníku IX pomáhajú komunite aj bezpečnosti

Ženy v službách pracujú od marca.

Rómske ženy prinášajú zmenu: Občianske a preventívne služby na Luníku IX pomáhajú komunite aj bezpečnosti
Pracovníčka miestnej občianskej a preventívnej služby. Foto: STVR

Aj keď v občianskych a preventívnych službách vidíme väčšinou mužov, čoraz častejšie na poriadok dohliadajú už aj ženy. Fungovanie takzvaných mops-iek si pochvaľujú samosprávy aj obyvatelia. Cieľom projektu je zvýšiť zamestnanosť ľudí z rómskych komunít. Aktuálne je na to vyčlenených 82 miliónov eur.

Prácu v miestnej občianskej a preventívnej službe na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku si našli štyri ženy. Medzi nimi aj pani Justína Samková.

Téme občianskych služieb na Luníku IX sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Nastúpili sme v marci. Najviac práce vykonávame pri školách, alebo na priechode pre chodcov, aby deti prešli do školy v poriadku. Tie, ktoré nechcú, prenesieme. Keď treba pomôcť do školy, napríklad priviesť nejakých rodičov, ideme pre nich. Vysvetlíme im, kvôli čomu, väčšinou býva problém to, že majú nejaké zanedbané školstvo,“ hovorí pani Samková.

„Naozaj sú tu veľmi dobré výsledky za tú krátku dobu. Tie ženy nám dokázali pomôcť vyriešiť mnohé problémy na základnej škole. Počas prestávok tiež dohliadajú na poriadok a dokážu veľmi dobre komunikovať s rodičmi,“ vysvetľuje starosta mestskej časti Košice-Luník IX Marcel Šaňa.

Pani Justína predtým pracovala na aktivačných prácach, aj ako upratovačka. „Teraz je to lepšie. Mám viac peňazí, lepšie sa mi komunikuje s ľuďmi a som vonku. Je to dobrá práca,“ priblížila.

Asi desaťročie úspešne fungujú aj terénne sociálne práce.

Lepšia životná úroveň

„Sú nevyhnutní v Marginalizovaných rómskych komunitách. Aj vďaka ich intervencii sa tu obyvateľom zlepšila životná úroveň, sociálny status, skvalitnenie bývania, vzdelanosť, zdravie a zadlženosť,“ objasňuje terénny sociálny pracovník mestskej časti Košice Luník IX Roman Berko.

Aj rómske občianske hliadky majú na Luníku IX svoju históriu. Ešte v roku 2004 tu testovali tento projekt ako prví. Dnes si takto našlo prácu 12 ľudí.

„Všetci sú vyslovene miestni obyvatelia. Dokázali sme takto pomôcť aj 12 rodinám. Samozrejme, títo ľudia majú takú prirodzenú autoritu a dokážu pomôcť mestskej časti,“ hovorí starosta Šaňa.

„Ich náplň práce je najmä posilnenie aktivizmu, podpora komunitného rozvoja, prevencia ako sú zníženie páchania protispoločenských aktivít, udržiavanie verejného poriadku a štandardnej kvality životného prostredia,“ dodáva sociálny pracovník Berko.

Vďaka projektu získalo v tomto roku prácu celkovo vyše 2 000 obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny