Na hlavný obsah

Ponúkané platy v inzerátoch sa často líšia od tých reálnych, a to v stovkách eur, ukázal prieskum

Nováčik môže zarobiť viac, ako dlhoročný zamestnanec.

Ponúkané platy v inzerátoch sa často líšia od tých reálnych, a to v stovkách eur, ukázal prieskum
Ilustračná snímka pracujúcich mužov. Foto: STVR

Ponúkané platy sa často líšia od tých reálnych, a to v stovkách eur. Vyplýva to z prieskumu Platy.sk.

Firmy sú už niekoľko rokov povinné pri pracovných ponukách zverejňovať výšku mzdy. V mnohých prípadoch tiež ponúkajú viac, ako zarobí na rovnakej pozícii zamestnanec, ktorý tam pracuje už roky.

Ak napríklad firma v Žilinskom kraji hľadá novú kuchárku, ponúka jej plat v priemere 1 360 eur v hrubom. Kuchárka, ktorá však pracuje v tej istej firme aj tri roky, reálne dostáva len takmer 1 080 eur.

Rozdielom medzi ponúkaným a reálnym platom je skoro 300 eur. Vypláva to z prieskumu Platy.sk Vyššiu mzdu, ako je tá, ktorú vyplácajú súčasným pracovníkom, sú zamestnávatelia ochotní ponúknuť elektromechanikom, administratívnym pracovníkom či obchodným zástupcom.

Situácii na pracovnom trhu sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

„Ide o pozície, kde v ostatných mesiacoch bol nedostatok zamestnancov. Čiže firmy sa snažili tými vyššími platmi prilákať uchádzačov, uchádzačky o prácu, aby tie voľné pracovné pozície obsadili,“ priblížila hovorkyňa Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Skúsenosti sa cenia

Pri profesiách ako office manager, personalista či údržbár zas zamestnávatelia ponúkajú uchádzačom nižšiu mzdu ako je reálna. Ak je človek skúsený, môže si vypýtať aj o 200 eur navyše.

Zamestnanci podľa analytika poznajú svoju cenu a pýtajú si viac. Zatiaľ čo vlani zarábal Slovák v priemere takmer 1 350 eur, v druhom štvrťroku tohto roka to bolo viac ako 1 500 eur.

„Od budúceho roka očakávame výraznejšie spomalenie rastu miezd, keďže mzdové vyjednávania na budúci rok budú pracovať už skôr s tohtoročnou nižšou infláciou, a takisto kvôli konsolidácii sa nedá očakávať masívny nárast miezd,“ vysvetlil ekonomický analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Vyššie mzdy najmä v priemysle

Zamestnávatelia zvyšovali mzdy najmä v priemysle. Tu chýba 70-tisíc zamestnancov. V stavebníctve okolo 29-tisíc a v doprave 22-tisíc pracovníkov. Odborník vidí viacero riešení.

„Podpora mladých rodín. Aby sme jednoducho nevymierali. Pomerne veľa Slovákov stále pracuje v zahraničí. Vedeli by sme si predstaviť mnohé opatrenia, ktoré by ich mohli prilákať naspäť na Slovensko. Riadená migrácia zo spoločensky a kultúre nám blízkych krajín, ako Uzbekistan, Ukrajina, Bielorusko,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Ak chcú firmy získať nových zamestnancov a udržať si tých súčasných, sú nútení mzdy zvyšovať. Ľudí tiež lákajú benefity, ako trinásty plat, viac dní dovolenky, strava nad rámec zákona či príspevok na cestovanie do práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika