Na hlavný obsah

Niektoré zdravotnícke pomôcky budú pre konsolidáciu zrejme drahšie. Doplatia na to najzraniteľnejší

Drahšie môžu byť napríklad gluokomery či ortézy.

Niektoré zdravotnícke pomôcky budú pre konsolidáciu zrejme drahšie. Doplatia na to najzraniteľnejší
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash/Koláž STVR

Glukomery, senzory pre diabetikov, ortézy či podporné palice. Niektoré zdravotnícke pomôcky budú pre konsolidáciu verejných financií zrejme ešte drahšie. Doplatia na to najmä sociálne najcitlivejšie skupiny, tvrdí Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok aj Asociácia na ochranu práv pacientov.

Zdravotnícke pomôcky, dnes zaradené do 20-percentnej sadzby DPH, sa vyšplhajú na 23 percent. Pacienti, ktorým ich lekári predpíšu, si tak za ne zrejme doplatia ešte viac.

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) volá po jednotnej päťpercentnej dani pre všetky zdravotnícke pomôcky, nie len vybrané. Je to podľa nej v súlade s európskou smernicou.

„Jednak by to uľahčilo pacientom život, náklady by sa im znížili. A na druhej strane by to bol pozitívny krok aj v rámci finančného cashflow nemocníc, kde stále bojujeme s úhradami faktúr. A znížená DPH na zdravotnícke pomôcky by dopomohla aj k tomu, aby sa vlastne dlh, ktorý tie nemocnice majú, nížil,“ povedala výkonná riaditeľka SK+MED Katarína Danková.

Možnému zdražovaniu zdravotných pomôcok po zavedení konsolidačných opatrení sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Kristína Babicová:

Danková upozorňuje aj na nedávno prehratý súdny spor týkajúci sa meškajúcich platieb verejných nemocníc dodávateľom. Európska komisia zažalovala Slovensko ešte vlani. Ak teraz zistí, že rozsudok nesplní, môže podať ďalšiu žalobu. V nej už požaduje peňažné sankcie.

„V neposlednom rade by to bolo aj jedno zo systémových opatrení, ktoré je smerované v rámci súdneho procesu, ktorý sme prehrali a kde vlastne zo strany SR je potrebné preukázať nápravné opatrenia. Toto by mohlo byť jedno z nich,“ dodala k návrhu na zníženie DPH za zdravotnícke pomôcky dodáva Danková.

Dosah najmä na starších ľudí

Prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová tvrdí, že zvýšenú daň za zdravotnícke pomôcky pocítia najmä starší ľudia.

„Aj tak máme dlhé čakacie doby na operačné zákroky a je absolútne neprípustné, aby pacient mal ešte doplácať na to alebo si platiť jednotlivé zdravotnícke pomôcky a materiály, ktoré sú často veľmi drahé. Naozaj, to by malo byť hradené zo zdrojov zdravotného poistenia,“ uviedla Lévyová.

Zdravotnícky sektor by podľa nej mal byť z konsolidácie úplne vyňatý. Ministerstvo zdravotníctva reaguje, že návrh zákona ešte nie je schválený.

„Ministerstvo zdravotníctva zbiera a vyhodnocuje všetky dostupné informácie a včas bude na vzniknutú situáciu reagovať,“ informoval hovorca rezortu Andrej Wallner. Dodal, že chcú udržať adekvátnu dostupnosť zdravotníckych pomôcok pre všetkých na ne odkázaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika