Na hlavný obsah

R. Fico pripúšťa úpravy v konsolidácii. Požiadavky opozície neprijali, tvrdí M. Šimečka

Premiér rokoval s opozíciou o konsolidačných opatreniach.

R. Fico pripúšťa úpravy v konsolidácii. Požiadavky opozície  neprijali, tvrdí M. Šimečka
Zľava premiér Robert Fico a predseda PS Michal Šimečka. Foto: TASR/Jaroslav Novák/koláž STVR

Na úrade vlády sa skončilo rokovanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) a ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) s lídrami opozície o konsolidačných opatreniach.

Na stretnutie prišli predsedovia Progresívneho Slovenska (PS) a KDH. Michal Šimečka (PS) po stretnutí informoval, že od premiéra žiadal odpoveď ako bude vo finálnej podobe vyzerať konsolidačný balík, kde chcú jednotlivé ministerstvá šetriť či koľko budú opatrenia stáť ľudí.

Zároveň dodal, že žiadna z požiadaviek opozície nebola na úrade vlády prijatá. Premiér Robert Fico následne na tlačovej konferencii pripustil čiastkové zmeny v niektorých oblastiach konsolidácie.

„Ak majú byť knihy základný problém konsolidácie, tak to vieme jednoducho vyriešiť. A ešte sa otvára otázka, že či pokiaľ ide o ubytovanie nemáme ísť do päťpercentnej DPH, ktorú sme dali len na gastro, ale ubytovanie sme z tohto vyradili,“ priblížil premiér. Dodal, že sú to „drobnosti, ktoré sa dajú vyriešiť cez pozmeňujúce návrhy“.

Rokovaniu predsedu vlády s predstaviteľmi opozície sme sa venovali aj v Správach:

Na stretnutí neboli všetky opozičné strany

Na stretnutí s premiérom sa nezúčastnili opozičné hnutie Slovensko ani SaS. Liberáli považujú pozvanie premiéra pre opozíciu na diskusiu o konsolidácii verejných financií za falošné a pokrytecké.

SaS nechce s Ficom diskutovať za zatvorenými dverami. Svoje výhrady voči konsolidačnému balíčku bude adresovať verejne v pléne Národnej rady SR. Strana zdôrazňuje, že balíček už schválili na vláde a má sa o ňom rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Fico musí podľa SaS prevziať plnú zodpovednosť za rozkladajúci sa štát a vyššie dane. „Nemáme sa s premiérom o čom baviť. Konsolidačné opatrenia, za nás ‚zdieračské‘ pre ľudí, boli už schválené minulý týždeň na vláde. Podľa informácií budeme o týchto opatreniach rokovať tento alebo budúci týždeň v utorok. Tam sme pripravení viesť diskusiu,“ uviedol predseda strany Branislav Gröhling.

Pripomenul, že Fico sa odmietol s opozíciou rozprávať, keď predkladal novelu trestných kódexov, keď sa rušil Úrad špeciálnej prokuratúry, ale aj vtedy, keď sa zvyšovali platy členom vlády.

SaS nechce robiť premiérovi kulisy

Gröhling zdôraznil, že vláda o svojich návrhoch s nikým nerokovala, nechcú preto Ficovi robiť kulisy. „Reálne na svojej koži pociťujú nálady verejnosti,“ dodal s tým, že teraz má už konsolidačný balíček v rukách parlament. SaS žiada od koalície riadnu rozpravu v parlamente v normálnych časoch, kde dostane opozícia priestor.

Jednou z najväčších chýb konsolidačného balíčka je podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS), že nevytvára žiadne impulzy pre investície zo súkromného sektora a zahraničia.

Dáva takisto extrémne málo času na jeho implementáciu. Dodal, že vláda nemá žiadnu ambíciu šetriť, napríklad pri zamestnancoch štátnej správy.

Matovič: Stretnutie

Opozičné hnutie Slovensko považuje stretnutie Roberta Fica s predstaviteľmi opozície za divadlo. Na tlačovej konferencii to skonštatoval poslanec a líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Je podľa vlastných slov poctený, že na stretnutie ho predseda vlády nepozval.

„Keď si myslíte, že by pre mňa bolo cťou, aby ma pozval niekto na Úrad vlády SR alebo do Prezidentského paláca, tak to ste na omyle. Naozaj s radosťou tam nie som a nikdy by som tam na takéto pozvanie nešiel, lebo s mafiou sa nevyjednáva,“ uviedol.

Matovič si myslí, že na utorkovom stretnutí sa mali zúčastniť lídri opozičných PS Michal Šimečka a SaS Branislav Gröhling.

„Musia vyjednávať tí, ktorí s mafiou povalili Hegerovu vládu, lebo oni spôsobili situáciu, v ktorej sa nachádzame,“ poznamenal. Šimečkovu účasť preto privítal, naopak, Gröhlingovo odmietnutie pozvania skritizoval. Predsedovi KDH Milanovi Majerskému zase účasť vyčítal. „Čudujeme sa, že sa starajú do niečoho alebo takýmto spôsobom sadajú na lep Ficovi a chcú sa nechať namočiť do niečoho, s čím v podstate nemajú nič spoločné,“ dodal.

Opätovne skritizoval vládou predstavené opatrenia v rámci konsolidácie verejných financií. Označil ich za cynické.

„Na rokovaní vlády vo februári si odhlasujú sami sebe platy o päť- a viac tisíc v čistom vyššie a po pár mesiacoch, na tom istom rokovaní, v tej istej miestnosti ľuďom odhlasujú, že im zoberú v priemere po 500 eur na osobu,“ podotkol. Zopakoval, že do parlamentu predložia legislatívu, ktorou chcú presadiť zrušenie tohtoročného zvýšenia platov členov vládneho kabinetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika