Na hlavný obsah

Štvorročný britský chlapec žije už štyri mesiace po odpojení od prístrojov. Lekári predpokladali, že zomrie do niekoľkých dní

Chlapec sa narodil s poškodením mozgu.

Štvorročný britský chlapec žije už štyri mesiace po odpojení od prístrojov. Lekári predpokladali, že zomrie do niekoľkých dní
Ilustračná snímka. Foto: LightField Studios Inc./Alamy/Profimedia

Britských zdravotníkov zaskočil prípad štvorročného chlapca, ktorého pre mnohé vážne zdravotné problémy v máji odpojili od prístrojov. On sa ale „vzoprel osudu“ a stále žije. O prípade informuje agentúra Reuters, podľa ktorej teraz britský súd nariadil, aby sa chlapcovi znovu dostalo kompletnej lekárskej starostlivosti.

Chlapec sa narodil v marci 2020 s poškodením mozgu a ďalšími vážnymi zdravotnými problémami. Vlani v októbri ho museli po dvojici infarktov napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu.

Lekári v londýnskej nemocnici King’s College Hospital boli presvedčení o tom, že neexistuje šanca na to, aby sa zotavil. Chceli ho odpojiť od prístrojov.

Rodičia dieťaťa, ktorí sú silne veriacimi pravoslávnymi kresťanmi, požadovali chlapca previezť na ďalšie liečenie do Talianska. Aj napriek závažným zdravotným problémom považovali za „dar od boha“.

Tento rok v apríli ale londýnsky sudca Nigel Poole rozhodol o tom, že je v najlepšom záujme dieťaťa, aby ho odpojili od prístrojov.

To sa stalo v máji a lekári očakávali, že chlapec do niekoľkých dní zomrie. Napriek všetkým predpokladom je ale dieťa stále nažive a žije doma s rodičmi.

Teraz sudca Poole svoj verdikt zvrátil a rozhodol o tom, že znova dostane plnú lekársku starostlivosť. Poznamenal, že chlapec prekonal všetky lekárske očakávania a jeho prípad tak znovu ukazuje, že „medicína je veda neistoty a umenia pravdepodobnosti“.

Právnici zastupujúci britský zdravotnícky systém NHS si podľa sudcu nie sú vedomí žiadneho podobného prípadu, keď by dieťa po súdne nariadenom odpojení od prístrojov tak dlho prežívalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet