Na hlavný obsah

Opatrovateľky v súčasnosti pravidelne prichádzajú o peniaze, mnohé o stovky eur. Malo by sa to zmeniť

Peniaze sa im krátia podľa príjmu človeka, o ktorého sa starajú.

Opatrovateľky v súčasnosti pravidelne prichádzajú o peniaze, mnohé o stovky eur. Malo by sa to zmeniť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Opatrovateľkám sa už nebudú krátiť peniaze z opatrovateľského príspevku. Zmeny pripravuje minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Opatrovateľky v súčasnosti pravidelne prichádzajú o desiatky, niektoré aj o stovky eur. Peniaze sa im krátia podľa príjmu človeka, o ktorého sa starajú.

Ak sa opatrovateľka starala o klienta a jeho mesačný príjem bol vyšší ako dva a pol násobok životného minima, čo je vyše 640 eur, pravidelne prichádzala o peniaze.

Svoje o tom vie pani Vlasta. Stará sa o pacienta, ktorý je odkázaný na 24-hodinovú starostlivosť. „Raz to znížili, raz to zvýšia. Teraz to teda znížili o 70 eur na 300 eur,“ hovorí.

Opatrovateľskému príspevku sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

To by sa malo zmeniť v decembri. Krátenie opatrovateľských príspevkov sa zruší, a to pre opatrovateľov, ktorí sú v dôchodkovom veku, ale aj pre opatrovateľov v ekonomicky produktívnom veku.

„Všetky príspevky, ktoré boli doteraz krátené na základe príjmu odkázanej osoby, už krátené po novom jednoducho nebudú,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Systém im komplikoval život

Systém, ktorý doteraz fungoval, opatrovateľkám komplikoval život. Preto tento krok vítajú. Podľa nich však ide o krátkodobé opatrenie a od roku 2026 znova nastanú zmeny.

„Škoda, že to prišlo až teraz. Od roku 2026 má byť prijatá reforma sociálnych služieb a tam sa prekope celé to financovanie. Už nebude príspevok na opatrovanie,“ upozorňuje podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Iveta Ždiľová.

„Po novom bude už len jeden príspevok na odkázanosť a dotyčná osoba sa bude môcť rozhodnúť, či ho poskytne svojmu príbuznému na opatrovanie alebo na domácu opatrovateľskú službu prostredníctvom terénneho pracovníka alebo na pobytové zariadenie,“ vysvetlil Tomáš.

Budúci rok porastie príspevok na opatrovanie do výšky čistej minimálnej mzdy poslednýkrát a následne zanikne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko