Na hlavný obsah

Slováci pomáhajú vyprahnutému Iraku. Proti klimatickej zmene bojujú budovaním studní

Irak patrí medzi päť štátov, ktoré najviac ohrozuje klimatická zmena.

Slováci pomáhajú vyprahnutému Iraku. Proti klimatickej zmene bojujú budovaním studní
Slovenská studňa v Iraku. Foto: Ján Košta/Slovenská Katolícka Charita

Slováci pomáhajú zvládať Iračanom ich neľahké postavenie. Irak patrí medzi päť štátov, ktoré najviac ohrozuje klimatická zmena. Zdroje vody klesajú, púšť sa rozširuje. Otepľovanie priamo ohrozuje potravinovú bezpečnosť takmer 43 miliónov ľudí.

Kým u nás čelíme následkom obrovských prívalov vody, v Iraku zápasia s jej nedostatkom. V oboch krajinách sa s oboma extrémami snaží ľudom, ktorých postihujú najviac, pomáhať Slovenská katolícka charita. U nás zbierkou, v Iraku stavbou studní.

„Vďaka solidarite zo Slovenska sme otvorili za sedem rokov už 20 studní, ktoré priniesli pitnú vodu viac ako stotisíc ľuďom v irackom Kurdistane,“ priblížila projektová manažérka Slovenskej katolíckej charity Alena Horváthová.

Studniam, ktoré Slováci pomohli postaviť v Iraku, sa v Správach venovala redaktorka Anna Síposová:

Medzi nimi je aj Zainab, zdravotná sestra z Mosulu, ktorá ušla pred vyčíňaním Islamského štátu. Teraz žije v dedine Drakar spolu s kresťanmi a jezídmi.

„Keď nás prichýlili, tak sme boli vďační, ale bol to obrovský nápor aj na vodné zdroje, lebo nás tu žilo zrazu oveľa viac. Teraz sa nám, vďaka studni, ktorú postavili Slováci, žije oveľa lepšie,“ hovorí utečenkyňa Zainab.

Oveľa lepšie sa žije aj jej neteri Miriam, hoci tá má aj ďalšie sny – vrátiť sa do Mosulu a dokončiť magisterské štúdium pedagogiky. „Voda je dôležitá pre všetkých ľudí,“ pripomína.

Klimatická zmena

Aj vďaka vtedajším dobrým klimatickým podmienkam vznikla na tomto území 3 500 rokov pred našim letopočtom Mezopotámia, kolíska ľudskej civilizácie.

Dnešné klimatické podmienky v bývalej Mezopotámii však ľudí ohrozujú. Takmer 70 percent úrodnej pôdy už zničila púšť.

„Nemohol som ani len pomyslieť na záhradu, vody bolo totiž extrémne málo. Teraz však už máme studňu od vás, tak začínam pestovať zeleninu,“ pochvaľuje si utečenec Raso.

„Bez vody život neexistuje. Preto aj my sme hrdí, že sme tu dnes s našimi partnermi, bez ktorých by to nešlo a v podstate za cenu bratislavského bytu vieme poskytnúť pitnú vodu a zlepšiť život tisícom ľudí v tejto komunite,“ hovorí riaditeľ odboru rozvojovej spolupráce MZVaEZ SR Maroš Mitrík.

Stavbu studní v Iraku financuje okrem Slovenskej katolíckej charity aj Slovenská agentúra pre rozvojovú pomoc a Konferencia biskupov Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet