Na hlavný obsah

Opozícia vyzýva na zmrazenie platov členov vlády. Premiér Fico tvrdí, že s tým nemá problém. Platy si pritom zvýšili tento rok

Mesačne tak môžu zarobiť 8 až 11-tisíc eur.

Opozícia vyzýva na zmrazenie platov členov vlády. Premiér Fico tvrdí, že s tým nemá problém. Platy si pritom zvýšili tento rok
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nemá problém so zmrazovaním platov členov vlády a poslancov. Vyzýva ho k tomu opozícia. Bola to jedna z jej požiadaviek, aby štát šetril aj na výdavkoch.

Premiér a ministri si platy zvýšili tento rok. Mesačne tak môžu zarobiť 8 až 11-tisíc eur. Opozícia ich vyzýva, aby si v rámci šetrenia vrátili výšku miezd na pôvodnú sumu.

„V poriadku, ak chcú páni v opozícii zmraziť platy poslancov a členov vlády, sme pripravení, môžeme to urobiť, je to prd do stromovky,“ okomentoval to premiér Fico.

Podľa premiéra totiž takéto šetrenie veľké úspory neprinesie. „Pýtal som sa ministra financií, aká by bola úspora v štátnom rozpočte, hovorí mi – dva milióny eur. Takže potrebujeme 2,7 miliardy, a už máme dva milióny. Čiže už máme len 2 miliardy 698 miliónov, ktoré treba nájsť,“ pokračoval Fico.

Ide najmä o gesto, odkazuje šéf PS

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) hovorí, že ide najmä o gesto, ktoré by očakával od vlády smerom k ľuďom.

„Chcú od ľudí zobrať 2,7 miliardy, zvýšiť DPH na 23 percent. Náš hlavný odkaz predsedovi vlády bol: začnite od seba, začnite šetriť na chode štátu a súčasťou toho, ako politické gesto, sú ťažké časy, všetci sa musíme uskromniť, dostaňte paušálne náhrady na tú úroveň, ktorá bola predtým, než ste si ich zvýšili,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Zmrazovaniu platov členov vlády a poslancov sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Väčšina opozičných poslancov by súhlasila aj so zmrazovaním vlastných platov, no chcú o tom v pléne diskutovať.

„Nech sa oni vo vládnej koalícii dohodnú, a nech s nejakým návrhom prídu. Keď ten návrh budeme mať v Národnej rade SR, tak sa k nemu vyjadríme,“ povedal predseda strany SaS Branislav Gröhling.

„Opraty v rukách má táto vláda, ak by prišlo k návrhu zákona o zmrazení, my ako KDH, nemáme problém to podporiť,“ tvrdí predseda KDH Milan Majerský.

„Osobne mu neverím, ale Robert Fico to môže dokázať. My sme ako jediné opozičné hnutie dali do parlamentu zákon, kde, ak zahlasujú aj vládni poslanci, tak platy ministrov pôjdu na pôvodnú úroveň,“ skonštatoval predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

Pravidlá uťahovania opaskov

Koaliční poslanci si myslia, že uťahovanie opaskov poslancov a ministrov by malo mať určité pravidlá. „Pokiaľ to bude všeobecná dohoda, tak sa o tom vieme baviť, či už na koaličných alebo vládnych rokovaniach,“ hovorí ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

„Bol by som nerád, ak by to bolo hurá systémom. To znamená, nech sa to naviaže na nejaké parametre rozpočtu, deficitu alebo niečoho takého. Nech je jasná cieľová vec, že keď sa to zlepší, tak aby sa potom dostal do štandardného režimu,“ myslí si poslanec za SNS Roman Michelko.

Platy ministrov naposledy pre vysoký deficit zmrazili pred dvoma rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko