Na hlavný obsah

Sociálna sieť TikTok zasiahla proti ruskému médiu. Pravdepodobne pre obavy zo sankcií, myslí si Just

Rusko v amerických prezidentských voľbách preferuje Donalda Trumpa.

Sociálna sieť TikTok zasiahla proti ruskému médiu. Pravdepodobne pre obavy zo sankcií, myslí si Just
Ilustračná snimka. Foto: TASR/AP

Podľa amerických tajných služieb Rusko aktívne využíva umelú inteligenciu na zasahovanie do volebnej kampane pred voľbami amerického prezidenta. Proti ruskej spravodajskej agentúre Sputnik zároveň zasiahla populárna sociálna sieť TikTok. Chce sa tým vyhnúť americkým sankciám, tvrdí spolupracovník STVR v Moskve Jíří Just.

Just potvrdil, že Rusko využíva umelú inteligenciu na ovplyvňovanie amerických volieb, najmä za pomoci zmanipulovaných obrázkov, či vytváraním tzv. deepfake videí.

„Osobnosti sú dávané do nepriaznivých situácií a Rusko využíva to, že tieto obrázky, videá sú často používané vo volebných kampaniach, aby diskreditovali kandidáta,“ vysvetlil Just. Myslí si tiež, že Rusko má záujem o diskreditáciu Kamaly Harrisovej, protikandidátky Donalda Trumpa.

O postoji Ruska k americkým prezidentským voľbám hovoril v relácii Ranné Správy spravodajca Jíří Just:

Sociálna sieť TikTok, ktorej vlastníkom je čínska spoločnosť Bytedance, zrušila účty ruských štátnych médií. „Podľa oficiálnych informácií nie je žiadny dôvod, prečo by mal TikTok zasahovať, pretože ani sám nevydal žiadnu správu, prečo je na TikToku obmedzený Sputnik,“ informoval Just.

Spravodajca však tvrdí, že podľa niektorých expertov je to tým, že nedávno USA udelili sankcie na Artie, Sputnik a ďalšie ruské médiá, ktoré zasahujú do amerických volieb.

„Čínska sociálna sieť TikTok sa práve chce vyhnúť týmto americkým sankciám, pretože už čelí mimoriadnemu tlaku v USA, tak zasiahla práve proti ruským spravodajským agentúram, vrátane Sputnika,“ odôvodnil.

Just predpokladá, že ruskí politici si želajú, aby americké prezidentské voľby vyhral Donald Trump, napriek tomu, že v čase jeho pôsobenia v prezidentskom kresle na Rusko uvaľoval sankcie a dodával zbrane Ukrajine. „Rusko by skutočne preferovalo Trumpa, aj keď to verejne nehovorí,“ uzavrel Just.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet