Na hlavný obsah

Asociácia horských stredísk varuje pred zvýšením DPH: Zdražejú aj skipasy či lístky na lanovky

Návštevníci podľa nich budú radšej chodiť do okolitých krajín.

Asociácia horských stredísk varuje pred zvýšením DPH: Zdražejú aj skipasy či lístky na lanovky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Horské strediská združené v asociácii LAVEX navrhujú neexperimentovať s podľa nich drastickým zvýšením DPH na kľúčovú infraštruktúru cestovného ruchu.

Navrhované zvýšenie z 10 percent na 23 percent na služby horských stredísk prinesie viacero problémov. So zvýšenými cenami za ubytovanie sa obávajú výraznej stagnácie v celých regiónoch a strát vo všetkých ostatných naviazaných službách. Uviedol to v stredu (25. 9.) za asociáciu jej výkonný riaditeľ Bohuš Hlavatý.

Zvýšenie DPH sa totiž premietne aj do cien skipasov a lístkov na lanovky. V lyžiarskych strediskách následne predpokladajú pokles zahraničných i domácich lyžiarov.

Kostra cestovného ruchu

Asociácia sa obáva, či zvýšenie DPH o 13 percent horské regióny prežijú. „Lyžiarske strediská sú kostrou horského cestovného ruchu. Sú na ne v regiónoch naviazaní majitelia a pracovníci ubytovacích zariadení, obchodov, lyžiarskych škôl. Rovnako je od nich závislá aj celá infraštruktúra vrátane dodávateľov potravín a ďalších služieb,“ upozornil Hlavatý.

Slovenské strediská tak budú podľa neho nekonkurencieschopné voči najbližším konkurenčným trhom.

„Naši najčastejší návštevníci budú mať rovnaké služby výrazne lacnejšie doma, teda v Poľsku, kde je DPH 8 percent a v Čechách 12 percent. Pri takýchto rozdieloch v náš neprospech pre nich dovolenka na Slovensku nebude atraktívna. Predpokladáme teda, že toto opatrenie výrazne obmedzí návštevnosť zahraničných návštevníkov,“ poznamenal.

Podľa neho si aj domáci lyžiari pri zdražení lyžovačky a celej dovolenky budú hľadať lacnejšiu alternatívu v zahraničí. Na Slovensku sa pritom tomuto zimnému športu venuje zhruba milión ľudí.

Ďalšou hrozbou je podľa asociácie to, že o prácu prídu desiatky tisíc ľudí v regiónoch. Prírodné danosti Slovenska, ktorého 80 percent územia je v nadmorskej výške 750 metrov nad morom a viac, zároveň podľa nich nebudú plne využité.

Asociácia LAVEX zastupuje viac ako 200 prevádzkovateľov, dodávateľov a partnerov lanoviek a vlekov v horských strediskách na Slovensku s viac ako 50-ročnou históriou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika