Na hlavný obsah

Zelenského plán donútiť Rusko k mieru označil Kremeľ za fatálnu chybu, ktorá bude mať pre Kyjev následky

Rusko podľa Peskova nemožno k mieru na Ukrajine prinútiť.

Zelenského plán donútiť Rusko k mieru označil Kremeľ za fatálnu chybu, ktorá bude mať pre Kyjev následky
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. (Foto: ANADOLU/Anadolu via AFP/Profimedia)

Vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Rusko treba k mieru donútiť, Kremeľ v stredu (25. 9.) označil za osudnú chybu, ktorá bude mať pre Kyjev následky. Rusko mier chce, ale je nemožné mu ho vnútiť, vyhlásil podľa agentúry Reuters kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Zároveň povedal, že dynamika na bojisku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je pre ruské sily pozitívna.

Zelenskyj v utorok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku povedal, že vojnu proti Ukrajine nemožno urovnať len rozhovormi. „Rusko môže byť k mieru jedine donútené a to je presne to, čo je potrebné, donútiť Rusko k mieru,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Peskov reagoval vyhlásením, že Rusko nemožno k mieru na Ukrajine prinútiť. „Postoj spočívajúci v snahe prinútiť Rusko k mieru je úplne fatálnou chybou. Nie je možné Rusko k mieru donútiť, „cituje vyjadrenie Peskova na stredajšom tlačovom brífingu agentúra AFP.

Zároveň pripomína, že rokovania medzi Moskvou a Kyjevom neprebiehajú od jari 2022. Obe strany konfliktu, ktorý sa naplno rozhorel vpádom ruských síl na Ukrajinu 24. februára 2022, pevne trvajú na svojich protichodných postojoch.

Iné požiadavky

Kým Moskva má okrem iného územné požiadavky, Kyjev trvá na tom, že Rusko musí opustiť celé ukrajinské územie.

„Rusko si mier želá, ale za podmienky zabezpečenia základov svojej bezpečnosti a dosiahnutia svojich cieľov v ofenzíve na Ukrajine,“ povedal podľa AFP Peskov

Zelenskyj po stredajšom vystúpení v rozprave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zamieri do Washingtonu. Bude sa usilovať o súhlas americkej vlády s používaním západných zbraní pri útokoch na ciele hlboko v ruskom vnútrozemí. V USA sa tiež chystá prezentovať svoj „plán víťazstva“.

Ruské sily medzitým v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny podľa tvrdenia Moskvy urýchlili svoj postup a obsadili niekoľko miest a dedín. Dynamika na bojisku je tam z hľadiska ruských síl „pozitívna“, vyhlásil Peskov.

Ruskom dosadený náčelník okupovanej časti Doneckej oblasti Denis Pušilin podľa agentúry Ria Novosti potvrdil, že aktuálne pokračujú boje o mesto Vuhledar, ktoré doteraz ovládala Ukrajina. Podľa agentúry TASS Pušilin oznámil, že ruské sily ovládli mesto Ukrajina, ktoré leží zhruba 45 kilometrov severozápadne od Donecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet