Na hlavný obsah

V. Zelenskyj: Zdá se, že Putin plánuje útoky na jadrové elektrárne. Radiácia nepozná hranice, upozornil

Informácie o plánovaných útokov má od spravodajských zložiek svojej krajiny.

V. Zelenskyj: Zdá se, že Putin plánuje útoky na jadrové elektrárne. Radiácia nepozná hranice, upozornil
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje s prejavom na samite o budúcnosti, ktorý sa koná v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (25. 9.) v rozprave na Valnom zhromaždení OSN varoval pred možnou jadrovou pohromou na Ukrajine a obvinil Rusko z plánovania útokov na ukrajinské jadrové elektrárne.

Uviedol, že informácie o možných plánoch ruského prezidenta Vladimira Putina nedávno dostal od spravodajských zložiek svojej krajiny.

„Rusko zničilo všetky naše tepelné elektrárne a veľkú časť kapacít vodných elektrární. Takto sa Putin pripravuje na zimu. Dúfa, že bude môcť týrať milióny Ukrajincov,“ povedal Zelenskyj.

Poznamenal, že od tajných služieb nedávno dostal ďalšie „alarmujúce hlásenie“. „Zdá sa, že Putin plánuje útoky na naše jadrové elektrárne a ich infraštruktúru v snahe odpojiť ich z rozvodnej siete,“ uviedol, bez toho, aby poskytol podrobnosti.

Zelenskyj vyhlásil, že niečo také medzinárodné spoločenstvo nesmie dopustiť. „Ak spôsobí Rusko jadrovú pohromu v jednej z našich elektrární, radiácia nebude rešpektovať štátne hranice. Rôzne krajiny by mohli pocítiť zničujúce následky, „varoval.

Dva a pol roka trvajúca agresia

Zelenskyj sa na návšteve v Spojených štátoch snaží ďalej budovať podporu pre svoju krajinu, ktorá sa ruskej agresii bráni už viac ako dva a pol roka. Konkrétne sa usiluje o súhlas USA s možnosťou využívať západné zbrane na útoky na ciele v ruskom tyle.

Zároveň ďalej presadzuje svoj „mierový vzorec“. Ten počíta s obnovením územnej celistvosti Ukrajiny a o ktorého častiach sa na jar rokovalo na samite vo Švajčiarsku.

„Keď niekto navrhuje alternatívy, polovičaté plány urovnania (konfliktu)“, podľa Zelenského tým ignoruje záujmy Ukrajincov a tiež dáva Putinovi „politický priestor“ pre pokračovanie vojny.

Konkrétne ukrajinský prezident spomenul iniciatívu Číny a Brazílie, pričom spochybnil, že by týmto dvom krajinám na Ukrajine záležalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet