Na hlavný obsah

Helikoptérou proti komárom v Bratislave: Zasahujú najmä na nedávno zaplavených územiach

Pre komáre sa stali ideálnym liahniskom.

Helikoptérou proti komárom v Bratislave: Zasahujú najmä na nedávno zaplavených územiach
V Bratislave bojujú s komármi aj s pomocou helikoptéry, Foto: STVR

V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves bojujú proti larvám komárov pomocou vrtuľníka. Zasahujú na miestach, ktoré boli počas nedávnych povodní zaplavené najviac. Pre komáre sa stali ideálnym liahniskom. Helikoptérou rozprášili po území larvicíd BTI. Je na prírodnej báze.

V Devínskej Novej Vsi helikoptéra postupne rozprášila na území liahnísk 22 vriec larvicídu BTI. Táto látka zabíja komáre ešte v larvovom štádiu.

„Je to výťažok z baktérie. Táto baktéria je selektívna voči komárom, neubližuje inému hmyzu. Dôležité je aby to boli larvy, kým sa nezakuklia, pretože v kukle neprijímajú potravu a tam je dôležité, aby tá larva BTI skonzumovala,“ priblížila parazitologička z Biomedicínskeho centra SAV Viktória Čabanová.

„Prijímajú potravu z vody do ktorej aplikujeme tento prípravok a teda následne kapú. Dnes a zajtra by ten termín bol ešte dostatočný. Vieme v akom štádiu sú larvy, pravidelne si to kontrolujeme s odborníkmi,“ hovorí Michal Stano z vet. starostlivosť a dezinfekcia Magistrát hl. mesta BA.

Boju proti komárov v hlavnom meste sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Celé postihnuté územie helikoptéra popráši na šesť otočení. Každý raz naberie 400 kilogramov spomínanej látky. „Vydá nám to zhruba na 22 hektárov pri 18 kilovej aplikácii, ako sa rozhodlo teraz pri operatívnom stretnutí,“ ozrejmil výkonný riaditeľ Detonics S.A. Ján Fehér.

Nepríjemné, nie však nebezpečné

Bratislava monitoruje liahniská na viacerých územiach. Na niektorých miestach však s komármi budú musieť obyvatelia bojovať sami. Nie všade totiž môžu BTI použiť.

„Najvýznamnejšie liahniská na území BA sú najmä v Devíne a v Devínskej Novej Vsi, potom Petržalka a Rusovce. Tam nám bránia niektoré zákonné obmedzenia, takže na tých miestach neaplikujeme vôbec,“ priblížil Stano.

Aj keď sú štípance od komárov nepríjemné, druhy, ktoré žijú u nás, podľa parazitologičky človeka na živote neohrozia. Pri zvieratách by sme mali spozornieť.

„Treba sa na to pripraviť. Vedia prenášať parazitické červy z rodu dirofilaria, tie sú najviac nebezpečné pre domácich miláčikov. Máme však na to osvedčené preventívne prípravky,“ hovorí Čabanová.

Proti larvám komárov plánuje Magistrát hlavného mesta Bratislavy zasahovať naďalej. Vrtuľník však použijú iba v prípade povodne, ktorá by zasiahla rozsiahlejšie územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny