Na hlavný obsah

Konflikt medzi SNS a Hlasom-SD môže paralyzovať parlament, myslí si politológ

Podľa politológa sa Hlas mentálne nestotožňuje s SNS.

Konflikt medzi SNS a Hlasom-SD môže paralyzovať parlament, myslí si politológ
Na ilustračnej snímke zľava Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), Robert Fico (Smer-SD) a Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Dano Veselský

Poslanci Hlasu podľa Andreja Danka hlasovaním za opozičný návrh hrubo porušili koaličnú zmluvu. Podľa politológa Miroslava Řádeka má v zásade Andrej Danko pravdu, no Hlas sa môže oprieť o iné články koaličnej zmluvy.

„Ak sa začítame do koaličnej zmluvy, tak tam nájdeme článok 3 ods. 7, ktorý jasne hovorí, že poslanci vládnej koalície sa v zásade nemajú pridávať k opozičným návrhom alebo k hlasovaniam opozičných poslancov, alebo opozičných politických strán,“ informuje Řádek.

Na druhú stranu však dodáva, že odsek 8 toho istého článku 3 hovorí, že do istej miery v prípade, ak ide o záujem o vyššiu politickú kultúru či záujem Slovenska, sa môžu koaličné strany pridať k hlasovaniu opozičných strán.

„Áno, Andrej Danko môže naozaj argumentovať, že bola porušená koaličná zmluva. Ale v iných častiach tej istej koaličnej zmluvy si Hlas vie nájsť články na svoju vlastnú obranu,“ dodáva Řádek.

Poslanci Hlasu sa rozhodli podporiť v prvom hlasovaní námietku poslankyne PS Lucie Plavákovej, ale v druhom hlasovaní už námietku nepodporili. Podľa Řádeka ide o veľmi nekonzistentný postoj.

„Treba povedať, že to nevyzerá ako veľmi principiálny postoj. Ale z reálneho hľadiska alebo z hľadiska vnútrokoaličných vzťahov medzi vládnymi politickými stranami je to jednoducho o tom, že Hlas akoby zdvihol výstražný prst a ukázal, že jednoducho vo všetkom svojho koaličného partnera podporiť nemusí,“ hodnotí Řádek.

Politológ dodáva, že viacerí poslanci zo strany Hlas nie sú mentálne stotožnení s tým, ako sa chová v niektorých chvíľach práve SNS.

Hlasovanie o konsolidácii to nemusí ovplyvniť

Vývoj v konflikte môže podľa politológa smerovať k tomu, že sa parlament zasekne. „Pretože vládne politické strany si nebudú podporovať vlastné návrhy zákonov,“ myslí si Řádek. Tvrdí, že kríza sa môže vyvinúť do toho štádia, že poslanci nebudú schopní presadiť nič z toho, čo majú pripravené.

Řádek nepredpokladá, že by to malo výrazne ovplyvniť hlasovanie o konsolidačnom balíku. Očakáva však zmeny prostredníctvom poslaneckých návrhov zmien základného znenia. „Nie je tiež vylúčené v tejto napätej situácii, že hlasovanie sa bude odkladať a posúvať na neskoršie dni alebo schôdze,“ dodáva.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádekom, ktorý v Ranných správach zhodnotil aktuálny spor vo vládnej koalícii:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko