Na hlavný obsah

KĽDR pokročila vo vývoji výkonnejších zbraní: Má zrejme dosť uránu na výrobu desiatok bômb

Jadrový test by mohla vykonať pred prezidentskými voľbami v USA.

KĽDR pokročila vo vývoji výkonnejších zbraní: Má zrejme dosť uránu na výrobu desiatok bômb
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea pravdepodobne obohatila dostatok uránu na výrobu dvojciferného počtu bômb. Pokročila tiež vo vývoji výkonnejších a presnejších rakiet zacielených na Južnú Kóreu. Oznámila vo štvrtok (26. 9.) podľa agentúry AP špionážna agentúra Južnej Kórey zákonodarcom.

Juhokórejská tajná služba usporiadala parlamentný brífing za zatvorenými dverami dva týždne po tom, ako Severná Kórea prvýkrát zverejnila snímky svojich centrifúg na obohacovanie uránu.

Podľa jedného zo zúčastnených zákonodarcov spravodajská služba vyhodnotila, že režim Kim Čong-una odhalením tajného zariadenia vyjadril vzdor proti Spojeným štátom pred voľbou novej hlavy štátu a zároveň prezentoval svoje vojenské úspechy.

Na otázku ohľadom množstva severokórejského paliva pre výrobu bômb spravodajcovia uviedli, že Kimov režim má asi 70 kilogramov plutónia. Spolu s ním disponuje neurčeným, ale značným množstvom uránu, ktoré by stačilo na výrobu „minimálne dvojciferného počtu“ zbraní, uviedol poslanec.

Pchjongjang by mohol jadrový test podľa niektorých analytikov vykonať pred americkými prezidentskými voľbami. Podľa tajnej služby skôr počká až po nich.

Severokórejské médiá síce neprezradili, kde sa nachádza zariadenie na obohacovanie uránu. Podľa tajnej služby je ale pravdepodobne umiestnené v Kangsone na juhozápade krajiny.

Spolu s hlavným jadrovým komplexom v Jongbjone na severozápade je závod v Kangsone jedným z dvoch známych miest v Severnej Kórei, ktoré sú spájané s obohacovaním uránu. Niektorí analytici však tvrdia, že režim má takýchto zariadení viac.

Pchjongjang 18. septembra skúšobne odpálil dva typy nových rakiet. Jedna slúži na dopravu „superveľkých“ konvenčných hlavíc a druhá predstavuje „strategickú“ riadenú strelu – režim ju teda vyvinul pre možný jadrový útok.

Severná Kórea za posledné dva roky výrazne navýšila počet raketových testov a prehĺbila vojenskú spoluprácu s Ruskom. Spojené štáty či Južná Kórea sa obávajú, že by Rusko mohlo pomáhať KĽDR s rozvojom zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet