Na hlavný obsah

Návrhy zákonov, cez ktoré chce vláda konsolidovať štátnu kasu, sú už v parlamente. Prerokuje ich zrýchlene

Opozícia skrátené legislatívne konanie kritizuje.

Návrhy zákonov, cez ktoré chce vláda konsolidovať štátnu kasu, sú už v parlamente. Prerokuje ich zrýchlene
Minister financií Ladislav Kamenický. Foto: TASR/Pavol Zachar

Návrh konsolidácie verejných financií dorazil do parlamentu. Parlament ho prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní, čo opozícia kritizuje s tým, že návrh mala koalícia do parlamentu predložiť už dávno.

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) je konsolidácia nutná pre vysoký dlh, ktorý koalícia zdedila po bývalých vládach. Opozícia hovorí o návrhu na ožobračovanie ľudí.

Hrozia nám sankcie

Minister financií skrátené legislatívne konanie odôvodňuje aj tým, že Slovensko je v najvyššom sankčnom pásme dlhovej brzdy. Čelíme procedúre nadmerného deficitu od Európskej komisie.

V prípade, že neprijmeme nápravné opatrenia, hrozí nám od eurokomisie pokuta. Bývalé vlády minister kritizuje za to, že verejný dlh navýšili o 25 miliárd eur.

„Nenapravili ste ani ten zákon o rozpočtovej zodpovednosti na to, aby ste tú vládu neposlali do pekla. Pripravili sme si jednu veľkú gilotínu, do ktorej nám chcete strčiť hlavu. My to nedovolíme, ešte nám dáte ten povraz, aby sme ho zatiahli,“ povedal Kamenický.

Bývalý premiér a minister financií Igor Matovič (hnutie Slovensko) zodpovednosť bývalých vlád odmieta. Tvrdí, že v uplynulých rokoch hospodárilo Slovensko lepšie, ako bol priemer Európskej únie. Pri hrubom dlhu podľa neho minister zavádza.

„Ak je poctivý minister financií, hovorí o čistom dlhu a viete, aký rozdiel je medzi hrubým zadlžením štátu a čistým? To je to, že keď v kasičke necháte nasledujúcemu ministrovi 12 miliárd eur, tak o tých 12 miliárd je ten čistý dlh nižší, ako je ten hrubý,“ vysvetlil Igor Matovič.

Minister financií však upozorňuje, že Slovensko je blízko gréckej cesty a musí zabrániť bankrotu, čo by znamenalo neschopnosť predávať štátne dlhopisy či splácať dlhy.

Viskupič: Odhady sú príliš optimistické

Konsolidačný balíček podľa ministra do štátnej kasy prinesie 2,7 miliardy eur. Podpredseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) si však myslí, že odhady vlády sú príliš optimistické. Napríklad pre zvýšenú daň na benzín pôjde viac Slovákov nakupovať za hranice.

„Len jeden človek, keď ide si tú nádrž kúpiť do zahraničia, tak tam nechá kompletne celú spotrebnú daň, kompletne celú DPH. Koľko ďalších ľudí sa tu musí naskladať a ísť teda natankovať na Slovensku, aby sa tento výpadok aspoň vyrovnal?“ pýta sa Viskupič.

O miliardu viac

Štefan Kišš z Progresívneho Slovenska upozorňuje, že vláda pôvodne hovorila o konsolidácii v hodnote 1,7 miliardy eur. Nakoniec však prišla s návrhom, v ktorom je o miliardu viac.

„Vy viete prečo? Pretože ja som sledoval tlačovku, tam mal minister prezentáciu o tom, vymenované položky, na čo to ide, no neboli tam čísla. Potom ste na stretnutí povedali nejaké čísla, nenarátalo sa mi to na miliardu, a potom ste na tlačovke opäť povedali niečo, opäť sa mi to nenaskladalo,“ uviedol Kišš.

Minister financií na začiatku rokovania povedal, že je pripravený s poslancami diskutovať, zatiaľ však v pléne pokračuje rozprava, do ktorej sa zapájajú prevažne opoziční poslanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika